1940. április 10. szerda

Az U-4 német tengeralattjárót elsüllyeszti a HMS Thistle brit tengeralattjáró 2 óra 13 perckor Stavanger-nél, 53 főnyi legénységével együtt. Egy másik brit tengeralattjáró HMS Tarpon megtámad egy német kereskedelmi hajót, amely torpedókkal felfegyverzetten halad Dánia felé. A visszatámadó német hajó mélységi vízibombákkal elsüllyeszti a tengeralattjárót.

  • Henry Tizard megalakítja a MAUD-ot (Military Association of Uranium Detonation),  amely a brit atomprogram kezdete, mielőtt az USA-val együtt dolgoznának rajta a későbbiekben.
  • Bergennél 15 darab  Blackburn Skua típusú brit zuhanóbombázó repülőgép egy összpontosított támadással elsüllyeszti a Königsberg cirkálót, amely három igazán súlyos találatot kap. Ez az első, hogy zuhanóbombázók süllyesztenek el egy igazán nagy csatahajót.
  • Az első narviki csata zajlik, amelyben 5 brit romboló megtámad 10 német rombolót az Ofot fjordban. Mindkét oldalon nagyok a veszteségek az ütközet után, a németek két rombolót, 11 felfegyverzett kereskedelmi hajót, 1 szállító hajót, az angolok két rombolót veszítenek el. A csata során mindkét fél parancsnoka meghal, akiket a későbbiekben angol részről Bernard Warburton-Lee kapitányt Viktória kereszt kitüntetéssel, német részről Friedrich Bonte sorhajókapitányt a Vaskereszt Lovagkeresztjével tüntették ki.
  • A norvég királyi család, a kormány és a 48 tonna aranytartalék elhagyja Oslót.