1940. április 25. csütörtök

Norvégiában, Kvam falunál a brit 15. dandár 3000 fegyveressel összecsap a 8500 katonával felálló 196. német hadosztállyal 55 mérföldre Dombas-tól délre. A németeket zuhanóbombázók is támogatják, ennek ellenére számbeli fölényüket nem tudják kihasználni, és a brit erők megállítják az előrenyomulásukat.

  • Eközben a befagyott Lesjaskogsvatnet tó jegén a németek repülők észreveszik a RAF Gladiátor típusú gépeit. Az alkalmi repülőteret elkezdik bombázni, és nyolc órán keresztül támadnak folyamatosan. 13 gépet semmisítenek meg a földön. Három He-111 bombázót sikerül leszedni a Királyi Légierő gépeinek. A nap végére a brit Donaldson parancsok elrendeli a maradék öt gép visszavonását Stetnesmoen-ba.
  • Az Amerikai Haditengerészet (US Navy) szolgálatba helyezi az új Wasp osztályú repülőgéphordozóját a USS Wasp-ot (CV-7) Captain John W. Reeves, Jr. parancsnoklásával. Ez az első repülőgépanyahajó, amit fedélzeti lifttel szerelnek fel, amivel a repülőgépek könnyebb mozgatása és garazsírozása megoldott.

usss wasp

A USS Wasp fedélzeti liftje (forrás:wikipedia.com)

  • Roosevelt amerikai elnök elismeri, hogy Németország és Norvégia hadban áll egymással, és  közli, hogy a konfliktusban az USA semleges. Egyúttal azt is kinyilvánítja, hogy norvég tengeralattjáróknak tilos amerikai felségvizeken hajózniuk.