1940. április 9. kedd

A Weserübung (Weser-gyakorlat) fedőnevű Dánia-Norvégia elleni invázió kezdőnapja, amikor is megkezdődik a partraszállás, német idő szerint 5 óra 15 perckor. A Wesertag kora reggelén 1000 fős inváziós erő szállt partra Koppenhágában, ahol a királyi testőrség próbálta volna meg felvenni a harcot a behatolókkal, de erődemonstrációs céllal német He-111 ás Do-17 típusú nehézbombázók repültek át a város felett. A király látva a német bombázókat, a civil lakosság érdekében a kormánnyal együtt kapitulált.

A gyors kapituláció, és csekély ellenállás az oka volt talán, hogy Németország Dániát 1943-ig szinte teljesen békén hagyta, és mint szomszédot kebelezte csak be. A kis országot ugródeszkának használta a nagyobb területű Norvégia elleni támadáshoz.

Weserübung-Süd_Norsk

 

Norvégiában négy helyen indítottak támadást a német csapatok, amelyek közül némelyik meghátrálásra, vagy megállásra kényszerült.

A norvégiai inváziót Nikolaus von Falkenhorst parancsnoksága alatt a XXI. hadtest következő csapatosztályai alkották:

  • 163. gyalogoshadosztály
  • 69. gyalogoshadosztály
  • 169. gyalogoshadosztály
  • 181. gyalogoshadosztály
  • 214. gyalogoshadosztály
  • 3. hegyivadász hadosztály két ezrede

Az Oslóba tartó német hajók a Drobak-szorosban haladtak felfelé, de amint elérték Oscarsborg erődjét, a létesítmény két kivénhedt Krupp-ágyúja és néhány kimustrálásra váró torpedó pedig tüzet nyitott a Blücher nehézcirkálóra, amelyet reflektorokkal világítottak meg. A hajó két órán belül elsüllyedt a találatoktól, 600 emberrel a fedélzetén. Az inváziós csapatok késleltetését jól szolgálták a dán véderők, és így a király és a kormány tagjai is elmenekülhettek. Így a németek soha nem fogták el őket, és soha nem adták meg magukat a németeknek,  így a későbbi nácibarát Quisling kormány is legitim volt.

  • A háború első légideszant támadása is e napon zajlott, Fallschirmjägerek (ejtőernyősök) szálltak le a stavengeri reptéren, Oslo közelében.
  • Narviknál a hősiesen védekező Eidsvold és Norge cirkálók elsüllyesztenek néhány német rombolót,  súlyos veszteségeket okozva a németeknek.