1940. február 22. csütörtök

A német légi felderítés hajókat jelzett az Északi-tengeren Dogger Bank homokpadjainál, ami egy sekélyebb vizű terület. És bár sok erre a halászhajó, úgy gondolták harci tevékenységet végeznek ezek a civil hajók. A Kriegsmarine Viking művelet néven irányított hat hadihajót a térségbe – Friedrich Eckoldt, Richard Beitzen, Erich Koellner, Theodor Riedel, Max Schulz és a Lebercht Maasa rombolókat, eredetileg légi kísérettel.

A repülőgépek a kíséretet megszakítva visszarepültek volna a bázisukra, hogy majd egy-két nap után visszatérjenek. De kommunikációs problémák léptek fel, és bármennyire is felhőtlen tiszta égbolt volt, és alkalmas a légi fedezetre, a bombázók nem jelentek meg. Egy nappal korábban a X. Fliegerkorps (repülőtörzs) alakulatnál azt tervezték, hogy 22-én támadásokat hajtanak végre a brit keleti partoknál kereskedelmi hajók ellen. Az első támadást felhős égbolt miatt kellett elhalasztani, de este már felszállhattak a bombázók, mert kedvezően alakult az időjárás. Tévedésből a He-111 bombázók megtámadták a rombolókat, és elsőként a Z1 Lebercht Maasa kapott bombatalálatot, amely miatt elsüllyedt 282 halottal a fedélzetén. Később a Max Schulz a bombázást megúszva sikeres menekülést hajtott végre, de nem számoltak az aknákkal, ami a hadihajó végzete lett. Aknára futott és elsüllyedt, 308 emberrel a fedélzetén.

  • A hat éves Dalai Láma a trónra ül Lhasa-ban.
  • A 43. szovjet hadosztály a befagyott Finn-öböl jegén átkelve elfoglalja a Lasisaari és Koivisto szigeteket. A finn csapatok visszavonulva szabotázsokat hajtanak végre.