1940. január 18. csütörtök

A német tengeralattjárók egymás után süllyesztik el a hajókat a tengereken. 

  • A mai napon az U-44 a vizcaya-i öbölben elsüllyeszti a a dán Canadian Reefer teherhajót, amely gyümölcsöt visz Angliába. A 26 fős legénységet kimenti egy spanyol halászhajó. Az U-25 az Északi-tengeren elsüllyeszti három torpedójával a svéd Pajala kereskedelmi hajót 16 óra 25 perckor. Az U-55 tengeralattjáró 17 óra 45 perckor elsüllyeszti a svéd Foxen kereskedelmi hajót, szintén az Északi-tengeren. Az U-9 tengeralattjáró 23 óra 53 perckor ugyancsak az Északi -tengeren két torpedóval megtámadja a Patricia svéd kereskedelmi hajót, de a találatok elmennek a hajó mellett, és a közelben haladó Flandria nevű hajót süllyesztik el.
  • San Francisco-ból kifut az MV Tatsuta Maru japán óceánjáró, amelyre előzetesen 512 tengerész akart felszállni, akik az elsüllyesztett német Columbus óceánjáróról menekültek meg. Az utolsó pillanatban nem szállnak fel, abbéli félelmükben, hogy egy esetleges brit ellenőrzés során elfoghatják őket és börtönbe kerülhetnek.
  • Varsóban a Gestapo elfog 250 zsidót a város környéki erdőkben, egyikük a zsidó születésű, de katolikus ellenállási vezető Andrzej Kott.
  • Sorozatos robbanások miatt meghal öt ember Angliában Waltham Abbey-ben a robbanóanyag gyárban, ami után  náci szabotőröket vádolnak meg a robbantásokkal.