1940. január 30. kedd

Az U-55 német tengeralattjáró 7 órakor reggel elsüllyeszti a Vaclite brit tankert, aminek 35 főnyi személyzetét egy olasz gőzös, a  Pollenzo menti ki.
A tankhajó az OA-80G konvoj részeként hajózott elsüllyedéséig, és Land’s End-nél érte a tragédia 50 mérföldre a délnyugat-angliai partoktól. 11 órakor egyy görög hajó akad az útjába, a Keramiai amit elsüllyeszt. A nap későbbi szakaszában felfedezik a német tengeralattjárót a brit flotta rombolói a HMS Whitshed és HMS Fowey, akiket két francia romboló, a Valmy és Guépard, és a RAF 228. repülőszázada támogat. A tengeralattjáró legénysége megadja magát, de a kapitány Werner Heidel az önsüllyesztés mellett dönt. Ő a hajón marad, így hal hősi halált, miután a legénység elhagyta a tengeralattjárót, nem messze a Scilly szigetektől.

  • 10 óra 15 perckor Wilhelmshaven-ből kihajózó német  U-15 tengeralattjáró az utolsó útjára indul. Az Északi-tengeren az Iltis német torpedónaszád félreazonosítja a tengeralattjárót, és megtorpedózza. Az U-15 a robbanás miatt elsüllyed, 25 emberrel a fedélzetén.
  • Hitler a náci rezsim hatalomra jutásának hetedik évfordulóján beszél a berlini Sportpalota előtt. Életteret (Lebensraum) követel a németeknek, és kigúnyolja Chamberlain-t, Daladier-t, Churchill-t, mivel ők kezdték a háborút, most azt kapják amit akarnak.
  • Nagy-Britanniában mától egy nemzeti kampány indul a 120 millió tonna háztartási hulladék hasznosítására, melynek nagy része fém és papír.
  • Himmler engedélyezi 30.000 cigány deportálását.