1940. május 15. szombat

A 7. Német Hadsereg Friedrich Dohlmann vezérezredes vezetésével megtámadja a Tigris hadművelet keretében a Maignot vonalat szemből, miután átkelnek a Rajnán. 40-50 mérföldnyire a svájci határtól északra kezdődik meg a nagyerejű támadás, melyben 1000 ágyúval lövik az erődöket.

Az ágyúk többsége még első világháborús, így az erődök páncélkupoláit és lövegtornyait nem tudják vele átütni. 88 mm-es ágyúkkal a leghatékonyabb a támadás, de ezekből nagyon kevés áll rendelkezésére a támadó “C” hadseregcsoportnak. A franciák a támadás előtt már az erődök elhagyására készülnek, így a védők létszáma elég alacsony.

  • Verdun is német kézre kerül a mai napon.
  • A Szövetségesek elindítják az Ariel Hadműveletet, ami a Cherbourg és St.Malo városokból a katonák evakuálását hivatott kivitelezni.
  • Adolf Hitler engedélyezi a német hadsereg egyes részeiben a katonák leszerelését, pihenőre küldését, tudván, hogy nemsokára vége a franciaországi hadműveletnek.
  • Roosevelt felülvizsgálja az előző napi tengerészeti fejlesztések aktáit, és elhatározza, hogy 4500-ról 10000 darabra kell emelni a repülőgépek számát. Illetve válaszol a francia kérésre, miszerint az USA fokozza az erőfeszítéseket, de tartsanak ki még.
  • Elkezdődik Litvánia szovjet megszállása, amelyet az USA nem ismer el.