1940. május 16. csütörtök

A német 6. hadsereg áttöri a Dyle vonalat, a brit csapatok ezzel egyidejűleg nyugatra vonulnak Brüsszeltől, a belga kormányt pedig evakuálják.

A Meuse folyón levő hídfőállásoknál áttörik a Német A hadseregcsoport tankjai a francia védelmi vonalakat, és ezrével fogják el a francia katonákat. Guderian egységei elérik Montcornet-et, Rommel egységei pedig Avesnes-sur-Helpe-t. A szárnyakon meglóduló páncéloserőket a főparancsnokság lassításra készteti, hogy beérje őket a gyalogság. Ez még mindig a régi hadifelfogás, pedig a zavart a franciák soraiban a meglóduló gyors páncélosékek okozták, és ezt próbálta meg Guderian kihasználni sikerrel.

  •  Remy van Lierde belga könnyű bombázó pilótát, későbbi repülő ászt – aki Fairey Fox III repülőgéppel repül –  lelövi a német tüzérség Belgium felett, és utána elfogja.
  • Roosevelt levelet küld Churchill-nek, hogy a kongresszus jóváhagyása kell, ha katonai segítségnyújtásról van szó Anglia részére.
  • Leszállítják az első P-43 Lancer vadászgépet az Amerikai Légierőnek. (United States Army Air Corps)
  • Churchill Párizsba repül Reynaud-hoz, és még ezen a napon Mussolininek küld egy üzenetet, hogy tartsa Olaszországot távol az európai háborútól.