1940. május 20. hétfő

Rommel csapatai tovább folytatják az offenzívát, de Arras-nál feltartóztatják őket. Guderian egységei is tovább nyomulnak, Amiens-t elfoglalják reggel 9-kor, Abbeville-t este 19-kor és a 2. páncélos hadosztály felderítői  Noyelles-sur-Mer-nél már látják a La-Manche csatorna partját este nyolckor. A Belgiumban támadó B hadseregcsoport segítségével így egy katlant hoznak létre, ahol csapdába esik az egész 1. Szövetséges hadseregcsoport.  Az egész belga hadsereg, a brit Expedíciós Erők és az 1.7.9. francia hadsereg szorul a hurokba. A villámgyors német előrenyomulást a Luftwaffe tette lehetővé, mert a felderítők és rádiósok munkájának gyümölcseként a Stukák 45-75 percen belül ott lehettek, ahol bombázásra volt szükség, vagy a védelmi vonalak gyors átvágására. Az alakulatok felszereltsége a németeknél volt, hogy még az 1914-es szintet sem érte el, de a harckocsizók képzettségi szintje sokkal fejlettebb volt, mint a franciáké. A német páncélos hadosztályok Panzer I és Panzer II harckocsik többségéből állt, de megtalálhatók már a hadosztályokban a Panzer III és IV-esek, illetve a cseh 35(t) és 38(t) is.

  • Dunkerque-nél megkezdődik a Szövetséges csapatok evakuálása, az ott horgonyzó hajókkal, amelyek nem túl nagy létszámot tudnak szállítani.
  • Halifax brit külügyminiszter felveszi a szálat egy svéd üzletemberrel Dahlerus-szal, és felveti neki, egy lehetséges beszélgetés kezdeményezését Göringgel az angol-német háború végével kapcsolatban.
  • Churchill ismételten táviratozik Roosevelt-nek, ha lehetséges küldjön rombolókat 6 héten belül.
  • A vatikáni újság az Osservatore Romano csak háborús híreket kezd el közölni, amiket az olasz kormánytól kap.
  • A leváltott francia főparancsnok Gamelin helyére kinevezett Weygand először jól kialussza magát, majd lefújja a még elődje által tervezett ellentámadást a német páncélos ékek ellen.