1940. május 23. csütörtök

A német 6. hadsereg átkel a Schelde folyón Belgiumban, és nyomul tovább előre. Franciaországban eközben az előző napi ellentámadást követően Lord Gort visszavonja erőit Arras közeléből, annak ellenére, hogy sikerül megállítani Rommel lendületben levő csapatait. 

Eközben Guderian 2. páncélos hadosztálya ostromolja Boulogne-t és az 1. német páncélos hadosztály pedig Calais-t veszi tűz alá.

  • Londonban letartóztatják Oswald Mosley -t és még 747 tagot a brit fasiszta pártból, és internálják őket.
  • Roosevelt elnök nyeri az demokrata előválasztásokat Vermontban, így biztos szinte, hogy megkapja a novemberi elnökválasztásra az indulási jogot.
  • A német U-9 tengeralattjáró megtorpedózza és elsüllyeszti még a belgák által 1940. május 10-én elfogott német gőzöst a Sigurd Faulbaum-ot 15 mérföldre a belga partoktól.
  • Egyre világosabbá válik a Szövetséges parancsnokok számára, hogy teljes evakuációra lesz szükség, ha nem akarják a csapataikat teljesen elveszteni.

 

A kisfilm egy Spitfire repülőgép feltárását mutatja be, amivel Paul Klipsch a RAF pilótája 1940. május 23-án repülte át a La-Manche csatornát, és utána lezuhant. Első és utolsó repülése volt ez a fiatal pilótának.