Category Archives: Hadiesemények

Az ember harca a gép ellen (Magyar Futár nyomán)

Hogyan küzdik le  a gyalogos katonák a hatalmas harckocsikat?

wehrmacht granatos

TÁVIRAT harckocsi kilövésének tárgyában – Öt hold földért

1944-ben a Magyar Királyi Honvédség is kapott a német gyártású páncélöklöket, amik a raktáron levő régebbi típust takarták, az úgynevezett  Panzerfaust 30M páncélromboló fegyvert. Magyarországon Kis páncélökölként került aztán katonáink kezébe, és a későbbiekben itthon is gyártották hasonló kialakítással.

Az előretörő ellenség tudatában, és a katonák motívációjának növelése érdekében a páncélosok kilövését öt holdnyi föld adományozásával próbálták meg honorálni a bátor magyar katonáknak. Ennek bizonyítékaként következzék egy eredeti irat 1944-ből.

Kis lőtávolsága miatt használata óriási bátorságot igényelt használójától.

Kis lőtávolsága miatt használata óriási bátorságot igényelt használójától.

Harctéri jelentés – 1944.3.17.

Harctéri jelentés

Carius Lt.
2./Sch.Pz.Abt.502.

1944.03.17. Szovjetunió

1944. március 17-én 9 órakor megkezdődik a tüzérségi előkészítése az általunk elvárt nagy szovjet offenzívának.
Egyetlen súlypont sem volt észrevehető. Az én két Tigrisem a 162. gránátos hadosztály tartalékaként állt 1 km-re nyugatra Chundinurk-tól. Fél tízkor csatlakozott hozzánk még 10 ember, majd érkezett egy 3,7 cm Flak egy 12 t nehéz vontató által kicsit távolabbra tőlünk, 20-30 emberrel egy sorban fegyverek nélkül a pergőtűz alatt.

Korlátlan tér, korlátlan lehetőség

A Signal jelenti – 1942. május

A tengeralattjárók teljesen megváltoztatták a tengeri hadviselés módjait. A páncélos hadseregek harcbavetése ugyanezt eredményezte a szárazföldi hadviselésben is. A Signal a páncélos harcmodor kialakulásának történetét vázolja az alábbi beszámolóban.

signal

Haditudósítás a Don vidékről

Páncélosütközetben a Donnál
(Magyar Futár – 1943. augusztus 12.)

Páncélosaink számára az első bevetés! Százötven kilométeres rohanás indul meg a következő órában. Sietnünk kell, mert a sopron megyei és vasi honvédek erősen várják már a segítségünket. Ellenséges páncélos erők sorakoztak fel velük szemben, méghozzá a Don innenső partján. Könnyen megtehették, hiszen itt még a szovjet készen levő területekre kanyarodik be a Don, vagy 12 kilométeres nyílással. Magas dombok zárják el honvédeink elől a kanyart.

Toldi in action