Category Archives: Kronológia

1940. július 20. szombat

6 brit Swordfish (Kardhal) torpedóbombázó repülőgép a Giovanni dalle Bande Nere olasz cirkáló keresése közben, Líbiában Tobruk kikötőjében állomásozó hajókra támad. A HMS Eagle repülőgéphordozóról felszálló gépek a kikötőben nem találják a cirkálót, mert ő már előző nap kihajózott, így az ott álló Ostro és Nembo rombolókat és a Sereno szállítóhajót támadják meg, amik a támadás után elsüllyednek.

1940. július 19. péntek

Wilhelm Keitel és Hugo Sperrle megkapja tábornagyi (Generalfeldmarschall)  kinevezését, Werner Mölders repülő pilótát pedig őrnagyi rangra emelik Németországban.

1940. július 18. csütörtök

A 266. brit repülőszázad hadműveleti naplója szerint: a hőmérséklet átlagos, láthatóság kitűnő. 17 óra 25 perckor gyakorló repülés megkezdése lehetséges. Támadás és elfogás gyakorlása, fedélzeti ágyúk kipróbálása. Az N3170 Spitfire gép gurulás közben nekiment egy teherautónak, és súlyosan megsérült. A gép pilótája sértetlenül kiszállt. Az N3244 Spitfire gép pilótája motorhiba miatt egy kukoricásban landolt Heckington közelében, a pilóta R.J.B. Roach sértetlenül kiszállt.

1940. július 17. szerda

A Luftwaffe kinevezi Josef Kammhuber-t az éjszakai vadászok vezetésére, amelyek arra hivatottak, hogy visszaverjék az éjszakai brit bombázásokat.

1940. július 16. kedd

Adolf Hitler kiadja a 16.direktívát, amely Anglia megtámadásnak parancsa (Seelöwe hadművelet), és az időpontját augusztus közepében határozza meg.

1940. július 15. hétfő

Német bombázók elsüllyesztik az észt Merisaar off Cobh hajót County Cork-nál Írországban. A bombázók pilótái nem realizálták, vagy nem tudták előzetesen, hogy a hajót a Kriegsmarine elfogta 1940. július 12-én, és német zászló alatt hajózik már azóta. A süllyesztést a német legénység túléli, és kimenti őket egy brit hajó, de fogságba esnek.

1940. július 14. vasárnap

A Bismarck csatahajó megérkezik a szárazdokkba, hogy elkezdődjön a propellerének befejező javítása, és egy demagnetizáló rendszer (MES) installálása.

1940. július 13. szombat

Angliai csata

A Csatorna feletti ismét német bombázók jelennek meg, amik a CS5 jelű Szövetséges konvojt támadják Dover közelében. A kísérő rombolók közül megsérül, és kikötőbe kell vontatni a HMS Vanessa-t. A Bread kódnevű konvojt is támadás éri ismételten, most Dorset közelében. A támadások során brit vadászgépek próbálják visszaverni a német gépek invázióját. E napon 6 német bombázót lőnek le, de három brit pilótát is elveszít a RAF.

1940. július 12. péntek

A Hal hadművelet (Operation Fish) folytatódik, melynek keretében megérkeznek Halifaxba, Kanadába az angol aranytartalékokat szállító hajók.

1940. július 11. csütörtök

Henri Philippe Benoni Omer Joseph Pétain, ismertebb nevén Pétain marsall lesz egyidejűleg, a Vichy-ben megtartandó francia nemzetgyűlés után Franciaország miniszterelnöke és köztársasági elnöke is egy személyben, miután felhatalmazzák. Szerepe végig összefügg a Vichy kormánnyal és tevékenységével. 

1940. július 10. szerda

Angol források szerint ez a nap az Angliai csata kezdete, mivel a német források szeptember közepét jelölik meg a légiharcok kezdetének. Churchill az alsóházban bejelenti, hogy amit franciaországi csatának hívtak eddig annak vége, és mától angliai csata van.

1940. július 9. kedd

A kalábriai csata kezdődik e napon, amikor is délután negyed négykor délre Itália partjaitól egy igen erősen védett olasz konvoj belefut egy hasonló kaliberű brit hajókonvojba, ami Máltára tart. A HMS Warspite brit hadihajó 24 kilométerről eltalálja a Giulio Cesare olasz hadihajót. Ez a fedélzeti ágyúval elért találat úgy vonul be a történelemkönyvekbe, mint a világháború legtávolabbi sikeres lövése.

1940. július 8. hétfő

Charles de Gaulle kritizálja az angolokat a francia hadihajók elfoglalásának kísérletéért, és támadásokért, amelyekben francia matrózok halnak meg nagy számban, az elsüllyedő hajókon.

1940. július 7. vasárnap

A HMS Hermes brit repülőgéphordozóról felszálló Fairey Swordfish torpedóbombázók megtámadják Dakar kikötőjében, a dokkban álló Richelieu francia hadihajót, ami elsüllyed. Szerencséjükre a kikötő nagyon sekély, így a későbbiekben kiemelik, és ismét szolgálatba állítják a franciák a hajót.

1940. július 6. szombat

Az angolok hadművelete az Operation Lever (Fogantyú hadművelet) elkezdődik, amely a Katapult hadművelet folytatása egyben. Visszatérnek a hadihajók Mers-el-Kebir-be. A francia csatacirkálót a Dunkerque-et megbénítják a brit HMS Ark Royal repülőgéphordozóról támadó Fairey Swordfish torpedóbombázók.