Category Archives: December

1939. december 31. vasárnap

Franciaország és Németország jelzi a Népszövetségnek, hogy segítséget nyújt Finnországnak.

1939. december 30. szombat

A szovjet 163. hadosztály megpróbál a befagyott Kiantajärvi tó jegén visszavonulni, de teljesen megsemmisítik őket a finn csapatok. A szovjet légierő körülbelül hatvan bombát dob le a finn Hango-ra.

1939. december 29. péntek

A német rendőrség parancsot ad Fritz Thyssen iparmágnás elfogására, aki korábban nácibarát volt, és nagyobb összegekkel támogatta is a pártot, de mára elfordult tőlük. Portugáliába szökött úgy gondolják.

1939. december 28. csütörtök

Kalisz lengyel városból deportálják a németek az embereket, hogy helyet készítsenek az etnikai németeknek, akik a balti területekről érkeznek.

1939. december 27. szerda

Megérkeznek az első indiai csapatok Franciaországba, hogy erősítsék a Brit Expedíciós Erőket.

1939.december 26. kedd

Megérkeznek az Ausztrál Királyi Légierő pilótái Walesbe, Pembroke-ba, akik a 10. repülőszázad pilótái Sunderland repülő csónakokkal indulnak majd bevetésre a tengeralattjárók ellen az Atlanti-óceánon.

1939. december 25. hétfő

A nyugati fronton csend van, Hitler egy három napos látogatást tesz a csapatoknál.

1939. december 24. vasárnap

XII. Piusz pápa Szenteste a misén a békéért celebrál.

1939. december 23. szombat

A finnek ellentámadása a Karéliai-földszoroson nem sikerül, nagy veszteségeket szenvednek. Patthelyzet alakul ki.

1939. december 22. péntek

Werner Mölders és Hans von Hahn az első Luftwaffe pilóták, akik brit repülőgépet lőnek le. A III. / JG 53. repülőszázad tagjaként Me-109 Bf s-el a Saar felett Thionville és Metz között.

1939. december 21. csütörtök

Hitler üdvözlő üzenetet küld Sztálinnak a 60. születésnapjára a következő szöveggel: “A legjobb jókívánságaimat személyesen Önnek, és a baráti Szovjetunió népeinek virágzó jövőt. Adolf Hitler.”

1939. december 20. szerda

Brit szakértők megvizsgálják az argentin vizeken elsüllyesztett Admiral Graf Spee radarberendezését.

1939. december 19. kedd

320 mérföldre az amerikai partoktól a legénység elsüllyeszti a Columbus német óceánjárót, mielőtt brit kézre jutna. A Vera Cruzból induló hajót az amerikai USS Tuscaloosa követi, és rádión folyamatosan közli a helyzetét a hajónak, akik a környéken járnak. Így talál rá a brit HMS Hyperion romboló, de mielőtt elfogná a hajó kapitánya az önsüllyesztést választja.

1939. december 18. hétfő

Harwood flottaadmiális jelenti Montevideoból, hogy a River-Plate folyón zajló csata győzelemmel ért véget. 1039 ember lett elfogva a német hadihajó fedélzetén.

1939. december 17. vasárnap

A brit admiralitás még több hajót vezényel a River-Plate torkolatához, hogy segítsék az Achilles és Ajax hajókat a német csatahajó ellenében. Csak a Cumberland nehéz cirkáló érkezik meg, de a britek azt az érzetet keltik, hogy több hajó várakozik az Admiral Graf Spee-re.