Category Archives: Október

1939. október 31. kedd

Mozgósítják a Brit Haditengerészetet, és elkezdődik a világtengereken átívelő levadászása a német Admiral Graf Spee zsebcsatahajónak. A műveletben öt repülőgép, négy csatahajó és tizennégy cirkáló vesz részt.

1939. október 30. hétfő

Levetítésre kerül Londonban az első háborús film, melynek címe: The Lion Has Wings (Az oroszlánoknak szárnyai vannak) és az angol légierő győzelmeit mutatják be a német flotta felett.

1939. október 29. vasárnap

Az amerikai katonai attasé szerint 100.000 katona dezertált a kínai hadseregből a japán hadseregbe.

1939. október 28. szombat

Az USS Pollack megérkezik Pearl Harbour-ba, a hawaii területekre felügyelni.

1939. október 27. péntek

III. Leopold belga király az USA-ban bejelenti, hogy országa mindenképpen meg akarja tartani a semlegességét.

1939. október 26. csütörtök

 

A német hatóságok elrendelik minden 14-60 év közötti lengyel zsidó besorozását, mint munkaszolgálatost. Arthur Greisert kinevezik a poseni járás (Reichsgau) élére vezetőnek.

1939. október 25. szerda

Légioltalmi gyakorlatokat tartanak Budapesten, amely alatt az emberek végrehajtják a szükséges intézkedéseket, és levonulnak az óvóhelyekre. A légoltalmi parancsnokság kétezer gázálarcot oszt ki a rendőrség, a tűzoltók és a városi alkalmazottak között Győrben.

1939. október 24. kedd

Megérkezik a lengyel aranytartalék Párizsba, melynek értéke 15 millió font. A lengyel konzul bejelenti, hogy az Angliában levő lengyeleket mozgósítják a francia hadsereg segítségére.

1939. október 23. hétfő

A brit könnyű cirkáló HMS Orion és a HMCS Saguenay kanadai romboló elfogja a Emmy Friedrich német tankhajót, melynek legénysége elsüllyeszti a hajót, hogy ne kerüljön ellenséges kézre.

1939. október 22. vasárnap

A Szovjetunió által elfoglalt területeken a rubel lesz a hivatalos valuta a lengyel fizetőeszköz helyett.

1939. október 21. szombat

RAF vadászgépek kilenc HE-115 torpedóvető hidroplánból négyet lelőnek, amikor azok megtámadnak egy brit hajókonvojt. Sem az angol erők, sem a hajók nem szenvednek sérüléseket.

1939. október 20. péntek

A németek által elfogott amerikai teherhajó a City of Flint megérkezik a semleges Norvégiába. A norvégok megtagadják a belépést az országba, és jelzik a német legénység felé, hogy 24 órájuk van, hogy elhagyják azt.

1939. október 19. csütörtök

Hitler hivatalosan is bejelenti, hogy Nyugat-Lengyelország a Német Birodalom része. Megalapítják az első zsidó gettót Lublinban. Az OKH választ vár Hitler október 9-i hatos számú direktívájára, a Fall Gelb hadművelettel kapcsolatban.

1939. október 18. szerda

Roosevelt amerikai elnök megtiltja, hogy amerikai kikötőkben bármilyen harci tengeralattjárót beengedjenek.

1939. október 17. kedd

Német rombolók aknákat telepítenek a Humber folyó torkolatánál. Ismét német légitámadás Scapa Flow-nál, ahol súlyos támadás éri a brit zászlós fregattot a HMS Iron Duke-ot.