Category Archives: Április

1940. április 30. kedd

A német 196. hadosztály megérkezik gyalogosan Dombas-hoz Norvégiában. A Brit 15. dandár a visszavonulása során felrobbantotta a hidakat, ezért használhatatlanok egyelőre a német szállító járművek. Eközben a RAF légitámadásokat intéz a  németek által ellenőrzött repülőterek ellen, Stavanger-nél és Fornebu-nál. A repülőgépek a HMS Glorious és Ark Royal repülőgéphordozókról szállnak fel, akiket a németek felfedeznek a fjordban és tüzérségi tüzet zúdítanak rájuk a partokról.

1940. április 29. hétfő

A 196. német hadosztály csapatai kivonulnak Gudbrandsdal völgyéből, és csatlakoznak a Trondheim környékén állomásozó német erőkkel. A Brit 15. dandárt a körülzárás réme fenyegeti.

1940. április 28. vasárnap

A norvég vezetők nagy meglepetésére a Brit Kabinet visszarendeli a Brit Expedíciós Erőket Trondheimbe. eközben a Brit 15. dandár egy éjszaka alatt 25 mérföldet kényszerül visszavonulni a 196. német hadosztállyal szemben.

1940. április 27. szombat

Heinrich Himmler az SS vezetője kiadja a parancsot a 22 tüzérségi barakk átalakítására Oswiecim-ben Lengyelországban, ami a későbbiekben német nevén, Auschwitz-ként válik hírhedté.

1940. április 26. péntek

London a teljes evakuálását fontolgatja csapatainak Norvégiából, a teljes német légi fölény, a szállítási és kommunikációs nehézségek tükrében.

1940. április 25. csütörtök

Norvégiában, Kvam falunál a brit 15. dandár 3000 fegyveressel összecsap a 8500 katonával felálló 196. német hadosztállyal 55 mérföldre Dombas-tól délre. A németeket zuhanóbombázók is támogatják, ennek ellenére számbeli fölényüket nem tudják kihasználni, és a brit erők megállítják az előrenyomulásukat.

1940. április 24. szerda

A brit szárazföldi erők hadműveleteiket Norvégia belsejében végzik és panaszkodnak, hogy nagyon ritkán látnak brit repülőszázadokat felettük. Ennek oka, hogy a HMS Glorius és HMS Ark Royal repülőgépanyahajók 100-150 mérföldre vannak a szárazföldi csapatoktól, így a róluk felszálló repülők a távolság és a fokozott üzemanyag felhasználás miatt  nem érik el néha a célokat és vissza kell fordulniuk idő előtt.

1940. április 23. kedd

Az éjszaka során a brit 15. dandár landol Norvégiában Molde-nál, és rögtön megkezdi a 148. brit dandár felé az előrenyomulást, hogy segítséget nyújtsanak. A Trotten Gorge-nál állomásozó 148. dandár veszteségei eddig 705 ember, akik meghaltak, eltűntek vagy megsebesültek.

1940. április 22. hétfő

A brit 146. dandár visszavonulást kezdeményez, miután a német csapatok elkezdik körülzárni a jelenleg elfoglalt pozíciójukat Namsos-nál. A 148. brit dandár megvédi Lillehammer-t és környékét a német előrenyomulástól, de az éjszaka folyamán 20 mérföldet behátrálnak a német csapatok nyomása miatt, és egy újabb védelmi vonalat építenek ki Tretten Gorge-nál.

1940. április 21. vasárnap

Az északi országokban tevékenykedő amerikai légügyi attasé, Robert Losey Dombas-nál éppen a német légi támadásokat szemléli egy vasúti csomópontnál, amikor támadás éri a vasutat. Ő az első hivatalos amerikai katonai áldozata a második világháborúnak. Frederick Sterling amerikai miniszter parancsot ad a tengerészeti attasénak Ole E. Hagen  korvettkapitánynak Losey maradványainak hazaszállítására.

1940. április 20. szombat

Namsos-t hevesen bombázzák a németek, a kikötő teljesen tönkremegy. Nincs természetes fedezék a környéken, így a menekülés lehetetlen a védők számára, és a német csapatok kihasználják teljesen a légi fölényüket. A szárazföldön tovább haladnak Oslo felé.

1940. április 19. péntek

Megtörténik az első szárazföldi találkozás Norvégiában a brit-norvég és a német csapatok között Verdal-nál, északra Trondheim-től. A brit 146. hadtest, norvég csapatok, és a 138. német hegyivadász ezred csap össze.

1940. április 18. csütörtök

A 148. brit gyalogos hadosztály Bernard Paget főparancsnok vezetésével leszáll Adalsnes-ben Norvégiában. Illetve az éj leple alatt Namsos-nál földet ér az 5. francia Demi-brigade Chasseurs Alpins (röv.DBCA, hegyivadász alakulat), akik hiányos felszereléssel érik el a kijelölt pontot, sokuknak a sífelszereléséről hiányzik a kötés.

1940. április 17. szerda

A brit HMS Suffolk nehéz cirkáló Sola, Stavanger német kézben levő repülőterét támadja, Supermarine Walrus hidroplánokkal, de csak négy repülőgépet sikerül megsemmisíteni. A napfelkeltével a németek visszatámadnak, és a légitámadások miatt vissza kell vonulni a sérülések miatt.

1940. április 16. kedd

Brit csapatok landolnak Észak-Norvégiában, válaszul a német megszállásra, de az eredeti ok a svéd vasérchez való vasúti szállítási út biztosítása.