Category Archives: Február

1940. február 29. péntek

Tárgyalások kezdődnek a Téli háború lezárásáról a szovjet és finn vezetők között, de a harcok ennek ellenére folytatódnak. A szovjet csapatok elérik Viipuri-Helsinki autópályát és a körülvett Viipuri várost.

1940. február 28. csütörtök

A finn csapatok visszahúzódnak Viipuri térségében. Közben a szovjet hadvezetés engedélyezi az éhező 34. harckocsidandárnak a visszavonulást. A finn csapatok érezve a nyomás enyhülését a szovjetek után eredve, a gyorsan síelő egységeikkel lemészárolják a visszafele tartókat.

1940. február 27. kedd

Churchill Angliában egy nyilatkozatában kijelenti, hogy a német tengeralattjáró flotta fele megsemmisült.

1940. február 26. hétfő

A Téli háborúban a szovjetek tovább törnek előre Viipuri felé. A 23. finn hadosztály ellentámadást hajt végre 8 darab Mark E könnyű tankkal, és megsemmisítenek 3 szovjet tankot, miközben ők mindegyik harckocsijukat elvesztik.

1940. február 25. vasárnap

A brit tengeralattjáró a HMS Narwhal a HN-14 jelű konvoj kísérőjeként 7.55 órakor felfedezi Bergen felé tartva a felszínen úszó U-63 német tengeralattjárót. 

1940. február 24. szombat

Adolf Hitler jóváhagyja a részletes tervek alapján a francia és németalföldi inváziót. Az OKH már végzett gyakorlatokat a télen, mert elégedetlenek voltak a franciák elleni támadási tervvel,  de Hitler Mansteinnel folytatott február 17-i vacsorája után, miután másnap előadta az Ardenneken átívelő invázió tervét felerősödtek ezek a hangok. 

1940. február 23. péntek

Londonban győzelmi parádét rendeznek a Graf Spee zseb csatahajó megsemmisítését megünnepelve, ahol részt vesz az a 700 katona is, akik HMS Ajax és HMS Exeter hajókon teljesítettek szolgálatot a csata idején. Az éljenző tömeg a Guildhall-hoz kíséri a matrózokat és a tiszteket.

1940. február 22. csütörtök

A német légi felderítés hajókat jelzett az Északi-tengeren Dogger Bank homokpadjainál, ami egy sekélyebb vizű terület. És bár sok erre a halászhajó, úgy gondolták harci tevékenységet végeznek ezek a civil hajók. A Kriegsmarine Viking művelet néven irányított hat hadihajót a térségbe – Friedrich Eckoldt, Richard Beitzen, Erich Koellner, Theodor Riedel, Max Schulz és a Lebercht Maasa rombolókat, eredetileg légi kísérettel.

1940. február 21. szerda

A Brit Királyi Haditengerészet rombolója a HMS Gurkha –  a parancsnoka A. W. Buzzard – és a francia  La Fantasque romboló együttesen vízibombákkal elsüllyeszti az U-53 német tengeralattjárót, 41 matrózzal a fedélzetén.

1940. február 20. kedd

Nikolaus von Falkenhorst tábornok kapja meg a Norvégia elleni invázió csapatainak vezetését. A lengyelországi hadjáratban elért sikerei után, amit a XXI. hadtesttel ért el, nevezik ki gyalogsági tábornokká. Az invázió annyira titkos, hogy Falkenhorst nem kap hozzáférést a titkos német katonai térképekhez, így egy berlini hotelszobában útikönyvek segítségével állítja össze a tervezett támadás menetét.

1940. február 19. hétfő

A finnek feladva néhány nappal ezelőtt a Mannerheim vonalat, és visszavonulva teret adtak a szovjeteknek, most már a közbülső védelmi vonalat sem tudják teljes szélességben tartani. Sok helyen a szovjet tankok betörnek.

1940. február 18. vasárnap

A német Gneisenau és  Scharnhorst csatacirkálók és a HM Hipper zseb csatahajó sikertelen küldetést hajt végre a brit és skandináv partok között a “HN” kódjelű konvoj ellen, a Nordmark hadművelet keretében.

1940. február 17. szombat

Az volt a szokás Berlinben, hogy az új főparancsnokok részt vettek egy vacsorán a Führernél. Schmundt ezredes, Hitler szárnysegédje Mansteinnek is szervezett egyet, ahol ő előadhatta a Franciaország és Németalföld inváziójáról tervezett hadműveletét, egy páncélos támadást az Ardenneken keresztül. Hitlerre mély benyomást gyakorolt Manstein előadása.

1940. február 16. péntek

A német Altmark teherszállító, amely korábban utántöltötte február 14-én a Graf Spee hadihajót még mindig norvég vizeken hajózik, a fedélzetén 299 brit fogollyal. Bár a semleges vizeken el kellett volna engedni őket, a norvégok nem feszegetik a foglyok hollétét, de a RAF 223. repülőszázadának Hudson gépe felfedezi a hajót Jøssingfjord-ban, és a HMS Cossacks brit rombolót odaküldve az behajózik a semleges vizekre és kiszabadítja a brit foglyokat.

1940. február 15. csütörtök

Északra a Ladoga-tótól Lavajarvi falu közelében a finn csapatok körülzárnak egy szovjet hadtestet és megsemmisítik őket. Zsákmányolnak két tankot, öt löveget, két páncéltörő ágyút, négy tábori konyhát, nyolc teherautót, három géppuskát és számos puskát. A finn parancsnok Mannerheim  kiadja a II. finn hadseregnek a parancsot, hogy este 8 órára hagyják el a Mannerheim vonalat.