Category Archives: Június

1940. június 30. vasárnap

Lezárul a Darányi Kálmán miniszterelnök, még 1938-ban Győrben bejelentett egymilliárd pengős fegyverkezési programja, amelynek részeként a Rába- AFi (Austro-Fiat) gyárral kötött megállapodás alapján e napig leszállításra kerül 1402 darab Rába Botond 38M tehergépkocsi.

A Honvédelmi Minisztérium az első változatból 1402 darab Botondot rendelt meg.

A Honvédelmi Minisztérium az első változatból 1402 darab Botondot rendelt meg.

Az eredeti fekete-fehér fotó színezését köszönjük Martinnak.

1940. június 29. szombat

Elkezdődik a Katapult hadművelet előkészítése, amelynek célja, hogy az angol hadvezetés ellenőrzés és fennhatóság alá vonja, vagy internáltassa egy harmadik országba (USA) a francia hadihajókat, nehogy a német hadsereg kezébe kerüljön. Az angol és alexandriai kikötőkben horgonyzó francia hajók elfogása nem állítja nehéz feladat elé az angolokat, de ez csak egy kis szelete a francia hadiflottának.

1940. június 28. péntek

Brit Blenheim bombázók támadják meg Észak-Afrikában az olasz csapatokat. Miután vége a támadásnak a líbiai főkormányzó az olasz Italo Balbo marsall felderítő repülést végez, majd a leszállás közben az olasz tüzérség légelhárító ágyúval lelövi a repülőgépét tévedésből. Mivel Balbo ellenzi Mussolini szövetségét Németországgal, ezért némelyek merényletre gyanakszanak.

1940. június 27. csütörtök

A német csapatok elérik a francia-spanyol határt.  Németország fennhatósága alatt állott ekkor már Franciaország atlanti-óceáni partvidéke, így ezt a hosszú parti szegélyt, egészen a Pireneusoktól a német határig, azontúl a dán, norvég, német partvidékeken keresztül az északi fokig csodálatraméltó gyorsasággal szervezte meg a német hadvezetőség az Anglia elleni háború céljaira. 

1940. június 26. szerda

Charles de Gaulle megalakítja Angliában a Francia Önkéntes Légiót.

1940. június 25. kedd

A mai naptól lép teljességgel érvénybe a német-francia fegyverszünet, illetve fegyverletételi egyezmény a franciák részéről. A francia-olasz megegyezés szintén a mai naptól érvényes, így a hivatalos harcok megszűnnek a felek között. 

1940. június 24. hétfő

Villa Olgiata-ban, Róma közelében aláírják a francia-olasz fegyverszüneti egyezményt. Huntziger francia, Badoglio olasz részről szignózza az okmányt, de a harcok ezzel párhuzamosan nem csitulnak, még másnap is dörögnek a fegyverek.

1940. június 23. vasárnap

Molotov külügyminiszter üzenetet küld Werner von der Schulenburg német követnek, hogy a Szovjetunió igényt tart Besszarábiára és Bukovinára Romániában. Az OKW ezt aggódva vette tudomásul, mert Németország nagyban függött a román takarmánytól, és az innen érkező olajtól.

1940. június 22. szombat

Ezen a napon Wilhelm Keitel tábornagy (Generalfeldmarschall) német részről aláírja a francia fegyverletételről szóló okmányt a compiegne-i erdőben, ahol egy vasúti kocsiban történik meg mindez. A kocsit múzeumból hozták ki, ez volt Foch marsall étkezőkocsija, amelyben 1918 novemberében lefolytatták a francia-német fegyverszüneti tárgyalásokat az első világháborúban. Francia részről most Huntziger tábornok vezeti a tárgyalásokat.

1940. június 21. péntek

Az Alpok hágóin olasz csapatok támadást generálnak a gyenge francia erők ellen, de még ez utóbbiak hiába vannak visszavonulóban, könnyedén visszaverik az itáliai próbálkozásokat.

1940. június 20. csütörtök

A Gneisenau csatacirkáló komoly sérüléseket szenved Trondheimnél egy brit tengeralattjáró támadás által. A Clyde brit tengeralattjáró torpedótámadást intéz a német hadihajó ellen.

1940. június 19. szerda

17 órakor Cherbourg teljesen a 7. német páncéloshadosztály kezére kerül, még ugyanezen a napon az 5. páncéloshadosztály elfoglalja Brest-et, amit a franciák akkorra már teljesen kiürítenek.

1940. június 18. kedd

A 7. német páncéloshadosztály 75 mérföldnyit halad előre, és korábban éri el a kijelölt pontokat, de Cherbourg-ot még így is sikerül kiüríteniük a franciáknak. Még e napon német ellenőrzés alá kerül Metz, Dijon, Belfort és Le Mans.

1940. június 17. hétfő

A magyar kormány Hermann Göring birodalmi marsallnak, a Reichstag elnökének a Ház nevében gratuláló sorokat küld a nyugati offenzíva sikereit méltatva. Ez a levél a jövőben meghatározza Magyarország megítélését Európa politikai térképén.

1940. június 16. vasárnap

Reynaud francia kormányfő elveszíti a kabinet és kormánya támogatását, ezért lemondásra kényszerül. Lebrun francia elnök Henri Philippe Pétain marsallt nevezi ki miniszterelnöknek. Ő volt az, aki az első világháborúban Verdun-nél a németek kapitulációját kényszerítette ki, és most neki kell Hitlerrel a fegyverszünetről tárgyalnia.