Category Archives: Március

1940. március 30. szombat

Németország fegyvereket szállít Szovjetuniónak.

1940. március 29. péntek

Molotov külügyi népbiztos kijelenti, hogy országa semleges marad a Franciaország, Anglia és Németország közötti háborúban.

1940. március 28. csütörtök

Az angol és francia Legfelsőbb Haditanács döntése szerint egyik fél sem köt egyedül békét Németországgal. A tanács egy másik döntése pedig az, hogy Norvégia felségvizeire aknákat helyeznek, hogy védve legyenek egy esetleges német támadástól. Ha indokolt, akkor esetlegesen katonák is partra szállhatnak Norvégia területén. A műveletet április 5-re tűzték ki, majd ezt április 8-ra módosították a későbbiekben, kikötve, hogy ez függhet a német csapatmozgásoktól.

1940. március 27. szerda

A Saar vidéken és a Vogézekben (Vogesen németül, Massif des Vosges franciául) tüzérségi összecsapások történnek a német és francia erők között. 

1940. március 26. kedd

Reynaud francia miniszterelnök kéri hazája népességét a totális háborúra Németország ellen egy rádiós bejelentésében. 

1940. március 25. hétfő

Teleki Pál magyar miniszterelnök megkezdi római megbeszéléseit, ahol találkozik többek között az olasz külügyminiszterrel Ciano gróffal, és később a Duce-val magával Mussolinivel is. Teleki hangoztatja Magyarország semlegességét.

1940. március 24. vasárnap

A La Railleuse francia romboló véletlen balesetet szenved az egyik saját torpedója által, ahogy elhagyja a marokkói Casablanca városát. 28-an meghalnak a fedélzeten, és 24-en eltűnnek. 

1940. március 23. szombat

A Brit Királyi Haditengerészet alakítja a “Malaya Force” egységet, amely 17 darab német kereskedelmi hajót ejt csapdába a Holland Kelet-Indiai kikötőkben.

1940. március 22. péntek

Reynaud az elődjét, Daladiert nevezi ki hadügyminiszterré az újjá alakuló francia kabinetben.

1940. március 21. csütörtök

Paul Reynaud megalakítja az új francia kormányt.

1940. március 20. szerda

Daladier, francia miniszterelnök lemondásra kényszerül. Erős kritikák kereszttüzébe kerül a Finnországnak nyújtott elenyésző segítség miatt, amely az első világháború borzalmait juttatja a franciák eszébe, ha a háború francia területeken folytatódhat. 

1940. március 19. kedd

RAF bombázók, 30 darab Whitley és 20 Hampden típusú repülőgép megtámadja a német hidroplán bázist  Hornumnál, az északi-tengeri Sylt szigetnél. A brit miniszterelnök nyilvánosan úgy kommunikálja a légitámadás szükségességét, hogy ez egy válaszcsapás a három nappal ezelőtti Scapa-Flownál végrehajtott német támadásra.

1940. március 18. hétfő

Hitler és Mussolini találkozik a Brenner-hágónál, ez az első találkozójuk a müncheni 1938-as csúcs óta. Mussolini szerint Itália kész arra, hogy szövetségre lépjen Németországgal Anglia és Franciaország ellen. “A döntő órában vagyunk” fogalmaz Mussolini.

1940. március 17. vasárnap

A Brit Admiralitás elismeri, hogy a Scapa Flow hadibázis ki van téve a támadásoknak, és a német légitámadás után elrendeli a bázis elhagyását a hadihajóknak. A németek ezt felismerve oda vezénylik több tengeralattjárójukat is: U-21, U-19, U-57, U-22 elindul az angol bázis felé.

1940. március 16. szombat

Német légitámadás éri az Orkney-szigeteknél a Scapa Flow tengerészeti bázist, ahol a HMS Norfolk hadihajó találatot kap. Két német JU-88-as a 32 zuhanóbombázóból megsérül. Meghal a világháború első civil áldozata, egy angol Mr. James Isbister, amikor a falujában bomba hullik a házára a támadás során.