Category Archives: Május

1940. május 31. péntek

A legsikeresebb nap a dunkerque-i evakuálások közül, mert a felhős időben a britek gyorsabb és újabb rombolókat tudtak küldeni a katonákért. Ezen a napon a Luftwaffe nem tudott sok sikeres támadást végrehajtani, így 68.014 katonát sikerült kimenekíteni a háborús zónából.

1940. május 30. csütörtök

A brit Hal Hadművelet kezdőnapja. (Operation Fish) Angliából hajókra rakják a nemzeti vagyont 60 millió font értékű aranyat a HMS Revenge, a HMS Duchess, a HMS Richmond fedélzetére, majd a flotta elindul Kanadába. Ottawában fogják őrizni a háborús időkben.

1940. május 29. szerda

A Szövetségesek evakuálnak 33.558 embert Dunkerque-ből, és 13.752 embert a közeli partokról. A német repülőgépek támadják folyamatosan a menekülő hajókat és a dokkokban várakozó embereket is. A HMS Grenade rombolót három bombatalálat éri, majd ezután elsüllyed a kikötőben. A HMS Jaguar romboló is súlyos károkat szenved, és a HMS Waverley aknakutató hajó 600 katonával a fedélzetén találatot kap és elsüllyed.

1940. május 28. kedd

III. Lipót belga király vállalja a Szövetségesek és Párizs megkérdezése nélkül is, hogy a Belga Hadsereg megadja magát Németországnak.

1940. május 27. hétfő

A német csapatok megpróbálják Lille körül elvágni egymástól a francia és brit erőket. Kétségbeesetten védekeznek, hogy megtartsák állásaikat közel a tengerparthoz. A belga csapatok egyre gyengébben harcolnak. 

1940. május 26. vasárnap

A Brit Expedíciós Erők főparancsnoka kiadja a parancsot a teljes evakuálásra, amit e napon elkezdenek. Vasárnap 26-án 7011 embert sikerül kimenekíteni Dunkerque-ből. Az evakuálás a Dinamó Hadművelet (Operation Dynamo) név alatt fut, Lord Bertram Ramsey a Királyi Haditengerészet altengernagyának vezetésével. A hadműveleti parancsnokság Doverben kerül felállításra, a várban, amelynek áramellátásáról egy dinamó gondoskodik. Innen kapja a fedőnevet az akció.  A francia helyi parancsnokok  először nem tudnak a műveletről, így eleinte csalódottak, hogy elhagyják őket a britek.

1940. május 25. szombat

A francia Béarn repülőgéphordozó hajóra rakják Toulon kikötőjében a Francia Nemzeti Bankban tárolt tartalék aranykészletet, hogy aztán az Atlanti-óceánon találkozzon a Jean d’Arc és Émile Bertin könnyű cirkálókkal. Ezután a flotilla a tengerentúlra a kanadai Halifaxba szállítja Franciaország aranytartalékát épségben.

1940. május 24. péntek

Charles de Gaulle maréknyi páncélosával ellentámadást indít Amiens-nél, de sikereket nem ér el vele. Eközben a német 10. páncéloshadosztály beveszi Boulogne-t és 5000 szövetséges hadifoglyot ejt. Az 1. páncéloshadosztály eléri az Aa folyó csatornáját, ami 10 mérföldre van Dunkerque-től így próbálják teljesen elszigetelni Belgiumtól a csapatokat. 

1940. május 23. csütörtök

A német 6. hadsereg átkel a Schelde folyón Belgiumban, és nyomul tovább előre. Franciaországban eközben az előző napi ellentámadást követően Lord Gort visszavonja erőit Arras közeléből, annak ellenére, hogy sikerül megállítani Rommel lendületben levő csapatait. 

1940. május 22. szerda

Rommel csapatai tartják a helyüket Arras-nál, mert tévesen azt hiszik, hogy 5 Szövetséges hadosztály áll velük szemben, pedig csak két hadosztály és két páncélos zászlóalj néz velük farkasszemet. Guderian folytatja az előrenyomulást Calais, Dunkerque és Boulogne irányába.

1940. május 21. kedd

Rommel átveszi Arras ellenőrzését, és tovább nyomul a csatorna felé csapataival. 74 brit tank, és két gyalogos hadosztály próbálja meg feltartóztatni a német csapatokat, de legyőzik őket. Rommel csapatai 88mm-es légvédelmi lövegeket használnak páncéltörő ágyúként, amely ekkor indul “hódító útjára” a páncélosok körében.

1940. május 20. hétfő

Rommel csapatai tovább folytatják az offenzívát, de Arras-nál feltartóztatják őket. Guderian egységei is tovább nyomulnak, Amiens-t elfoglalják reggel 9-kor, Abbeville-t este 19-kor és a 2. páncélos hadosztály felderítői  Noyelles-sur-Mer-nél már látják a La-Manche csatorna partját este nyolckor. A Belgiumban támadó B hadseregcsoport segítségével így egy katlant hoznak létre, ahol csapdába esik az egész 1. Szövetséges hadseregcsoport.

1940. május 19. vasárnap

Heinz Guderian tábornok folytatja a támadást Franciaországban a St. Étienne és Peronne közötti területeken, és már csak 50 mérföldnyire vannak a La-Manche csatornától, és így a Szövetéges csapatokat Belgiumban is elszigetelték. 

1940. május 18. szombat

Rommel és a “Szellem Hadosztálya” a 7. páncélos hadosztály eléri Cambrait, és megáll, hogy megszilárdítsa az utánpótlási vonalaikat. Az utóbbi öt napban 85 mérföldet tettek meg, és majd 10.000 foglyot ejtettek úgy, hogy veszteségeik csak 170 főre rúgtak.

1940. május 17. péntek

Charles de Gaulle, még  ezredesi rangban a 4. páncélozott dandár parancsnokaként 200 tankjával Montcornet-nál nekimegy a német vonalnak, légi támogatás nélkül. Ennek ellenére sikereket ér el, és sikerül kicsit visszaszorítani az előrenyomuló német egységeket.