Category Archives: Páncélvadász

Jagdpanzer 38(t) – páncélvadász “Hetzer” Sd.Kfz.138/2.

Heinz Guderian vezérezredes ösztönzésére kezdték el fejleszteni a könnyű páncélvadászokat, mert véleménye szerint azok felválthatják a könnyű önjáró lövegeket vagy vontatott tarackokat, és hatásosabbak lehetnek együtt az erősebb páncélzattal kombinált löveggel.

Számos kísérlet volt a könnyű páncélvadászok fejlesztésére, és számos változat készült, ilyen volt a Marder sorozat is. Bár a páncélzata gyenge volt, de számos előnye is volt a járműnek, aminek köszönhetően meglepően jól teljesített a harctereken. A Marder III előnyeit például a harctéri tapasztalatokból kiindulva a Hetzer kialakításánál felhasználták.

hetzer terepen

Marder III – Sd.Kfz.138 könnyű páncélvadász

Marder III (önjáró löveg) könnyű páncélvadász – Sd.Kfz.138 és Sd.Kfz.139 
 

A német hadvezetés a Barbarossa hadművelet közben hallotta csak meg a gyalogság “segélykiáltását”, amiben egy hatásos páncélos elhárító löveg kifejlesztésére kérik őket. Ezek után kezdődött meg a Menyét becenévre hallgató könnyű páncélvadász változat kifejlesztése.

Egy ma látható Marder III a sinsheim-i technikai múzeumban.

Egy ma látható Marder III a sinsheim-i technikai múzeumban.

Ferdinand/Elefant páncélvadász – SdKfz 184

A Ferdinand, későbbiekben Elefant páncélvadász (SdKfz 184) is Hitler monumentalitásrajongásának következménye volt-e nem tudhatjuk pontosan, de a 68 tonnás szörnyeteg nem váltotta be a hozzá fűzött nagy reményeket, amiket támasztottak vele szemben. Fegyverzete elégségesnek bizonyult a szovjet tankok ellen, de nehézkes mozgása, és rengeteg műszaki hibája miatt hosszútávú alkalmazását szinte már előrevetítette, hogy nem lehetséges használni rendszeresen harctéri körülmények között, és az sem árt, ha egy olajkút van a közelben…

Ferdinand vizjeles

 Ferdinand/Elefant a szerző fotógyűjteményéből (szovjet archív fotó)