Tag Archives: admiral graf spee

1940. március 16. szombat

Német légitámadás éri az Orkney-szigeteknél a Scapa Flow tengerészeti bázist, ahol a HMS Norfolk hadihajó találatot kap. Két német JU-88-as a 32 zuhanóbombázóból megsérül. Meghal a világháború első civil áldozata, egy angol Mr. James Isbister, amikor a falujában bomba hullik a házára a támadás során.

1939. október 31. kedd

Mozgósítják a Brit Haditengerészetet, és elkezdődik a világtengereken átívelő levadászása a német Admiral Graf Spee zsebcsatahajónak. A műveletben öt repülőgép, négy csatahajó és tizennégy cirkáló vesz részt.

1939. október 16. hétfő

Az amerikai haditengerészet az US Navy elküldi a USS Ranger és USS San Francisco hadihajókat a Mexikói-öböl felé, mert a a német tanker ami feltöltötte az Admiral Graf Spee csatahajót azon a környéken hajózik.

1939. október 15. vasárnap

A finn kormány bevezeti a kötelező sorkatonai szolgálatot.

1939. november 15. szerda

“Készüljünk Hitler akaratára!” -mondta Erich Raeder admirális a törzstisztjeinek utalva a nyugati invázió megkezdésére.

1939. december 20. szerda

Brit szakértők megvizsgálják az argentin vizeken elsüllyesztett Admiral Graf Spee radarberendezését.

1939. december 19. kedd

320 mérföldre az amerikai partoktól a legénység elsüllyeszti a Columbus német óceánjárót, mielőtt brit kézre jutna. A Vera Cruzból induló hajót az amerikai USS Tuscaloosa követi, és rádión folyamatosan közli a helyzetét a hajónak, akik a környéken járnak. Így talál rá a brit HMS Hyperion romboló, de mielőtt elfogná a hajó kapitánya az önsüllyesztést választja.

1939. december 13. szerda

Harwood Flottaadmirális a River-Plate folyó torkolatához hajózva várta be, a csatából visszatérő Admiral Graf Spee zseb csatahajó, amely készletei feltöltését igyekezett volna elvégezni.

1939. december 7. csütörtök

A svéd, a norvég  és a dán kormány kinyilvánítja semlegességét a Téli háborúban. A Ladoga-tónál északon folynak a harcok, a finn csapatokat támadják folyamatosan.