Tag Archives: amerikai

1940. április 25. csütörtök

Norvégiában, Kvam falunál a brit 15. dandár 3000 fegyveressel összecsap a 8500 katonával felálló 196. német hadosztállyal 55 mérföldre Dombas-tól délre. A németeket zuhanóbombázók is támogatják, ennek ellenére számbeli fölényüket nem tudják kihasználni, és a brit erők megállítják az előrenyomulásukat.

1940. április 21. vasárnap

Az északi országokban tevékenykedő amerikai légügyi attasé, Robert Losey Dombas-nál éppen a német légi támadásokat szemléli egy vasúti csomópontnál, amikor támadás éri a vasutat. Ő az első hivatalos amerikai katonai áldozata a második világháborúnak. Frederick Sterling amerikai miniszter parancsot ad a tengerészeti attasénak Ole E. Hagen  korvettkapitánynak Losey maradványainak hazaszállítására.

1939. október 16. hétfő

Az amerikai haditengerészet az US Navy elküldi a USS Ranger és USS San Francisco hadihajókat a Mexikói-öböl felé, mert a a német tanker ami feltöltötte az Admiral Graf Spee csatahajót azon a környéken hajózik.

1939. november 27. csütörtök

Az USS Sealion (Sargo osztály) amerikai tengeralattjáró szolgálatba áll.

1939. december 19. kedd

320 mérföldre az amerikai partoktól a legénység elsüllyeszti a Columbus német óceánjárót, mielőtt brit kézre jutna. A Vera Cruzból induló hajót az amerikai USS Tuscaloosa követi, és rádión folyamatosan közli a helyzetét a hajónak, akik a környéken járnak. Így talál rá a brit HMS Hyperion romboló, de mielőtt elfogná a hajó kapitánya az önsüllyesztést választja.

1939. december 14. csütörtök

A mexikói Vera Cruzból elindul az Arauca teherhajó és a Columbus óceánjáró, melyeket azonnal amerikai rombolók követnek.