Tag Archives: angol

1940. május 8. szerda

Szemjon Tyimosenko veszi át a lemondott Kliment Vorosilov helyét népbiztosként a Szovjetunió Védelmi Bizottságában. Ez utóbbi hibákat követett el a Téli Háború során a hadvezetésben és a hadsereg felépítésében, amelyet utódja próbál kijavítani ezek után.

1939. szeptember 12. kedd

A francia erők már 5 kilométerre behatolnak a német területekre, és kijelentik, hogy 6 hadosztályt a németek ezért vonnak ki a lengyel megszállt területekről. Az angol megfigyelők nem osztják ezt a nézetet.

1939. szeptember 10. vasárnap

Megjelenik az első lengyel menekültcsoport a határainkon. Németország erőteljes nyomást gyakorol országunkra a lengyelbarát politika miatt, de a genfi egyezmény értelmében nem adjuk ki a menekülteket a németeknek.

1940. március 28. csütörtök

Az angol és francia Legfelsőbb Haditanács döntése szerint egyik fél sem köt egyedül békét Németországgal. A tanács egy másik döntése pedig az, hogy Norvégia felségvizeire aknákat helyeznek, hogy védve legyenek egy esetleges német támadástól. Ha indokolt, akkor esetlegesen katonák is partra szállhatnak Norvégia területén. A műveletet április 5-re tűzték ki, majd ezt április 8-ra módosították a későbbiekben, kikötve, hogy ez függhet a német csapatmozgásoktól.

1939. október 11. szerda

Roosevelt az USA-ban felkéri a tudósokat egy “atombomba” kitalálására és elkészítésére.

1939. december 8. péntek

A finn csapatok Kumho-nál megállítják a 9. szovjet hadsereg támadását.

1939. december 3. vasárnap

A RAF egyik Wellington bombázója ledobja az első bombát Németország földjére Heligolandnál, ahol a hajók ellen intéznek támadásokat, de 115. repülőszázad egyik gépe elvéti a célt és rossz helyen oldja le a bombát.

1940. február 28. csütörtök

A finn csapatok visszahúzódnak Viipuri térségében. Közben a szovjet hadvezetés engedélyezi az éhező 34. harckocsidandárnak a visszavonulást. A finn csapatok érezve a nyomás enyhülését a szovjetek után eredve, a gyorsan síelő egységeikkel lemészárolják a visszafele tartókat.