Tag Archives: brit

1940. július 14. vasárnap

A Bismarck csatahajó megérkezik a szárazdokkba, hogy elkezdődjön a propellerének befejező javítása, és egy demagnetizáló rendszer (MES) installálása.

1940. június 6. csütörtök

5100 szövetséges katonát sikerül eltranszportálni előző éjszaka Narvikból, és a fjordokon keresztül a későbbiekben Angliába menekíteni még 10.000 katonával együtt a HMS Arrow romboló és a HMS Stork naszád fedélzetén.  

1940. június 4. kedd

Az éjszaka folyamán az utolsó embereket is megpróbálják a Szövetségesek evakuálni, de 35-40 ezer francia katona esik hadifogságba a nap folyamán, miután a németek elfoglalják Dunkerque-t.

1940. május 31. péntek

A legsikeresebb nap a dunkerque-i evakuálások közül, mert a felhős időben a britek gyorsabb és újabb rombolókat tudtak küldeni a katonákért. Ezen a napon a Luftwaffe nem tudott sok sikeres támadást végrehajtani, így 68.014 katonát sikerült kimenekíteni a háborús zónából.

1940. május 28. kedd

III. Lipót belga király vállalja a Szövetségesek és Párizs megkérdezése nélkül is, hogy a Belga Hadsereg megadja magát Németországnak.

1940. május 27. hétfő

A német csapatok megpróbálják Lille körül elvágni egymástól a francia és brit erőket. Kétségbeesetten védekeznek, hogy megtartsák állásaikat közel a tengerparthoz. A belga csapatok egyre gyengébben harcolnak. 

1940. május 9. csütörtök

Adolf Hitler és kísérő személyzete megérkezik a Felsennest-be, amely a Führer egyik parancsnoki székhelye a nyugati kampány megindulásakor a német-francia határon Bad Münstereifel-ben.

1940. május 2. csütörtök

Németországban elkezdik előkészíteni a Franciaország és Németalföld elleni invázióban résztvevő 93 támadó hadosztályt.

1940. április 29. hétfő

A 196. német hadosztály csapatai kivonulnak Gudbrandsdal völgyéből, és csatlakoznak a Trondheim környékén állomásozó német erőkkel. A Brit 15. dandárt a körülzárás réme fenyegeti.

1940. április 27. szombat

Heinrich Himmler az SS vezetője kiadja a parancsot a 22 tüzérségi barakk átalakítására Oswiecim-ben Lengyelországban, ami a későbbiekben német nevén, Auschwitz-ként válik hírhedté.

1940. április 25. csütörtök

Norvégiában, Kvam falunál a brit 15. dandár 3000 fegyveressel összecsap a 8500 katonával felálló 196. német hadosztállyal 55 mérföldre Dombas-tól délre. A németeket zuhanóbombázók is támogatják, ennek ellenére számbeli fölényüket nem tudják kihasználni, és a brit erők megállítják az előrenyomulásukat.

1940. április 24. szerda

A brit szárazföldi erők hadműveleteiket Norvégia belsejében végzik és panaszkodnak, hogy nagyon ritkán látnak brit repülőszázadokat felettük. Ennek oka, hogy a HMS Glorius és HMS Ark Royal repülőgépanyahajók 100-150 mérföldre vannak a szárazföldi csapatoktól, így a róluk felszálló repülők a távolság és a fokozott üzemanyag felhasználás miatt  nem érik el néha a célokat és vissza kell fordulniuk idő előtt.

1940. április 23. kedd

Az éjszaka során a brit 15. dandár landol Norvégiában Molde-nál, és rögtön megkezdi a 148. brit dandár felé az előrenyomulást, hogy segítséget nyújtsanak. A Trotten Gorge-nál állomásozó 148. dandár veszteségei eddig 705 ember, akik meghaltak, eltűntek vagy megsebesültek.

1940. április 22. hétfő

A brit 146. dandár visszavonulást kezdeményez, miután a német csapatok elkezdik körülzárni a jelenleg elfoglalt pozíciójukat Namsos-nál. A 148. brit dandár megvédi Lillehammer-t és környékét a német előrenyomulástól, de az éjszaka folyamán 20 mérföldet behátrálnak a német csapatok nyomása miatt, és egy újabb védelmi vonalat építenek ki Tretten Gorge-nál.

1940. április 21. vasárnap

Az északi országokban tevékenykedő amerikai légügyi attasé, Robert Losey Dombas-nál éppen a német légi támadásokat szemléli egy vasúti csomópontnál, amikor támadás éri a vasutat. Ő az első hivatalos amerikai katonai áldozata a második világháborúnak. Frederick Sterling amerikai miniszter parancsot ad a tengerészeti attasénak Ole E. Hagen  korvettkapitánynak Losey maradványainak hazaszállítására.