Tag Archives: Chamberlain

1940. május 10. péntek

A Fall Gelb német hadművelet kezdőnapja, aminek során Németország megtámadja Franciaországot és a semleges Benelux államokat. 

1940. május 8. szerda

Szemjon Tyimosenko veszi át a lemondott Kliment Vorosilov helyét népbiztosként a Szovjetunió Védelmi Bizottságában. Ez utóbbi hibákat követett el a Téli Háború során a hadvezetésben és a hadsereg felépítésében, amelyet utódja próbál kijavítani ezek után.

1940. május 7. kedd

A norvégiai vita kezdete a az angol parlamentben, amely Winston Churchill vezetésével elkezdődik, és Chamberlain itt szembesül ismét a kritikákkal, hogy miért nem vonták ellenőrzésük alá korábban Norvégiát és az egyik legfontosabb kikötőjét Narvikot.

1940. április 5. péntek

Chamberlain egy proklamációjában kiemeli, Németország nyugat-európai inváziója nem lehet sikeres. Szerinte “Hitler lekéste a buszt.” 

1939. szeptember 3. vasárnap

Franciaország és Anglia hadat üzen Németországnak. Miután 11 órakor az ultimátum lejár, Chamberlain bejelenti 11.15-kor, hogy háborúban állnak a németekkel. 11.35-kor megszólalnak a légi riadót jelző szirénák Londonban, de később kiderül, hogy téves volt a riasztás.  

1940. március 25. hétfő

Teleki Pál magyar miniszterelnök megkezdi római megbeszéléseit, ahol találkozik többek között az olasz külügyminiszterrel Ciano gróffal, és később a Duce-val magával Mussolinivel is. Teleki hangoztatja Magyarország semlegességét.

1940. március 19. kedd

RAF bombázók, 30 darab Whitley és 20 Hampden típusú repülőgép megtámadja a német hidroplán bázist  Hornumnál, az északi-tengeri Sylt szigetnél. A brit miniszterelnök nyilvánosan úgy kommunikálja a légitámadás szükségességét, hogy ez egy válaszcsapás a három nappal ezelőtti Scapa-Flownál végrehajtott német támadásra.

1939. október 18. szerda

Roosevelt amerikai elnök megtiltja, hogy amerikai kikötőkben bármilyen harci tengeralattjárót beengedjenek.

1939. október 12. csütörtök

Eichmann vezetésével megkezdődnek a zsidó deportálások Ausztriából és Csehországból.

1939. október 3. kedd

A 10. német hadosztály kivonul a jól végzett munka után Lengyelországból, és nyugatra indul biztosítani.

1939. november 26. szerda

Hét mozsárlövedék csapódik Mainila faluba a Szovjetunióban, amit a szovjet erők követnek el, megölve négy katonát. A hivatalos kommunikáció szerint a szovjetek ezt a finn erőknek nyilvánítják. A finn csapatok 20-25 kilométerre helyezkednek el a határtól.

1939. november 21. péntek

A vadonatúj brit cirkáló a Belfast, súlyos sérüléseket szenved egy mágneses aknától a Forth folyó torkolatánál. A Gipsy brit romboló pedig a Temze torkolatánál “szed” fel egy mágneses aknát, ami elsüllyeszti.