Tag Archives: charles de gaulle

1940. június 18. kedd

A 7. német páncéloshadosztály 75 mérföldnyit halad előre, és korábban éri el a kijelölt pontokat, de Cherbourg-ot még így is sikerül kiüríteniük a franciáknak. Még e napon német ellenőrzés alá kerül Metz, Dijon, Belfort és Le Mans.

1940. június 5. szerda

A német hadvezetés megindítja a franciaországi invázió második szakaszát a Fall Rot-ot, amelynek során meglepetésre erős francia ellenállásba ütköznek. A Dunkerque-ből kimenekített francia csapatok visszatérnek, és a még francia földön maradottakkal összeállva, majd 112.000 katonával támadhatnak.

1940. május 24. péntek

Charles de Gaulle maréknyi páncélosával ellentámadást indít Amiens-nél, de sikereket nem ér el vele. Eközben a német 10. páncéloshadosztály beveszi Boulogne-t és 5000 szövetséges hadifoglyot ejt. Az 1. páncéloshadosztály eléri az Aa folyó csatornáját, ami 10 mérföldre van Dunkerque-től így próbálják teljesen elszigetelni Belgiumtól a csapatokat. 

1940. május 19. vasárnap

Heinz Guderian tábornok folytatja a támadást Franciaországban a St. Étienne és Peronne közötti területeken, és már csak 50 mérföldnyire vannak a La-Manche csatornától, és így a Szövetéges csapatokat Belgiumban is elszigetelték. 

1940. május 17. péntek

Charles de Gaulle, még  ezredesi rangban a 4. páncélozott dandár parancsnokaként 200 tankjával Montcornet-nál nekimegy a német vonalnak, légi támogatás nélkül. Ennek ellenére sikereket ér el, és sikerül kicsit visszaszorítani az előrenyomuló német egységeket.