Tag Archives: Churchill

1940. július 4. csütörtök

A Vichy vezette francia kormány megszakítja a kapcsolatot az Egyesült Királysággal, miután délután fél négykor a HMS Pandora brit tengeralattjáró elsüllyeszti a Rigault de Genouilly francia ágyúnaszádot Algéria partjainál. Erre válaszul francia bombázók csapásokat mérnek a Gibraltárnál állomásozó brit flottára. Károkat a támadás nem okoz.

1940. július 3. szerda

A britek súlyos veszteségeket könyvelhetnek el a Luftwaffe-tól a La-Manche csatornán.Elsődleges prioritásként a brit kormány a Csatorna-szigetek és a csatornán haladó német hadihajók bombázását jelölik meg.

1940. június 17. hétfő

A magyar kormány Hermann Göring birodalmi marsallnak, a Reichstag elnökének a Ház nevében gratuláló sorokat küld a nyugati offenzíva sikereit méltatva. Ez a levél a jövőben meghatározza Magyarország megítélését Európa politikai térképén.

1940. június 11. kedd

Olasz Z.1007 Alcione (Jégmadár) hárommotoros közepes bombázók bevetést hajtanak végre Máltán, aminek következtében 7 ember meghal.

1940. május 16. csütörtök

A német 6. hadsereg áttöri a Dyle vonalat, a brit csapatok ezzel egyidejűleg nyugatra vonulnak Brüsszeltől, a belga kormányt pedig evakuálják.

1940. május 15. szerda

Hollandia megadja magát Németországnak 10.15-kor, és Winkelman tábornok aláírja a megadási dokumentumot. Gemblouxnál, Belgiumban véget ér a csata, a németek 250 tankot veszítenek el. 

1940. május 7. kedd

A norvégiai vita kezdete a az angol parlamentben, amely Winston Churchill vezetésével elkezdődik, és Chamberlain itt szembesül ismét a kritikákkal, hogy miért nem vonták ellenőrzésük alá korábban Norvégiát és az egyik legfontosabb kikötőjét Narvikot.

1940. április 11. csütörtök

A norvég hadsereg élére új főparancsnok kerül, Ruge tábornok személyében, mert az előző vezető Laake tábornok lemondott.

1940. április 4. csütörtök

Elkezdődik az első dokumentált tömeggyilkosság a náci rezsim részéről, amely az értelmi fogyatékosok, azaz a nem munkaképesek kiiktatására irányul a koncentrációs táborokban. Hivatalos elnevezése a Sonderbehandlung 14 f 13. Az elnevezés az SS egységtervben meghatározott rövidítések és kódnevek alapján tevődik össze.

1939. szeptember 26. kedd

Vélhetően szovjet nyomásra, a németellenes Francia Kommunista Párt, melynek legalább 270.000 tagja volt, feloszlatja magát.

1939. szeptember 11. hétfő

Az alsó-sziléziai ipari területek szinte egésze német kézre kerül. Német kódfejtők megfejtik a brit  hajózási útvonalak és találkozási pontok kódjait.

1939. szeptember 4. hétfő

Az NSDAP lapjában a Volkischer Beobachterben Göbbels bejelenti, hogy brit provokáció volt az SS Athenia elsüllyesztése, hogy Németország és az Egyesült Államok között háborút szítson Churchill.

1940. március 30. szombat

Németország fegyvereket szállít Szovjetuniónak.

1939. október 18. szerda

Roosevelt amerikai elnök megtiltja, hogy amerikai kikötőkben bármilyen harci tengeralattjárót beengedjenek.

1939. október 1. vasárnap

A német csapatok megkezdik Varsóban a helyőrségek teljes lefegyverzését, ahol körülbelül 100.000 lengyel katona és tiszt teszi le a fegyvert.