Tag Archives: daladier

1940. április 22. hétfő

A brit 146. dandár visszavonulást kezdeményez, miután a német csapatok elkezdik körülzárni a jelenleg elfoglalt pozíciójukat Namsos-nál. A 148. brit dandár megvédi Lillehammer-t és környékét a német előrenyomulástól, de az éjszaka folyamán 20 mérföldet behátrálnak a német csapatok nyomása miatt, és egy újabb védelmi vonalat építenek ki Tretten Gorge-nál.

1940. március 30. szombat

Németország fegyvereket szállít Szovjetuniónak.

1940. március 22. péntek

Reynaud az elődjét, Daladiert nevezi ki hadügyminiszterré az újjá alakuló francia kabinetben.

1940. március 20. szerda

Daladier, francia miniszterelnök lemondásra kényszerül. Erős kritikák kereszttüzébe kerül a Finnországnak nyújtott elenyésző segítség miatt, amely az első világháború borzalmait juttatja a franciák eszébe, ha a háború francia területeken folytatódhat. 

1939. március 2. szombat

A magyar önkéntesek megérkeznek három heti utazás után Finnországba, ahol rögtön elkezdődnek a gyakorlatok a finn hadsereggel, mielőtt bevetnék őket a Téli Háborúban.

1939. november 10. péntek

A hollandiai amerikai konzul felhívja az amerikai állampolgárok figyelmét, hogy hagyják el az országot.

1939. december 22. péntek

Werner Mölders és Hans von Hahn az első Luftwaffe pilóták, akik brit repülőgépet lőnek le. A III. / JG 53. repülőszázad tagjaként Me-109 Bf s-el a Saar felett Thionville és Metz között.

1939. december 7. csütörtök

A svéd, a norvég  és a dán kormány kinyilvánítja semlegességét a Téli háborúban. A Ladoga-tónál északon folynak a harcok, a finn csapatokat támadják folyamatosan.