Tag Archives: Dunkerque

1940. június 2. vasárnap

Az elszenvedett légitámadások költségesek a britek száméra, ezért csak éjszaka folytatódnak az evakuálások Dunkerque-ből. Ezen a napon 19.561 embert sikerült a kikötőből és 6.695-öt annak a környékéről kimenekíteni a Szövetségeseknek.

1940. május 31. péntek

A legsikeresebb nap a dunkerque-i evakuálások közül, mert a felhős időben a britek gyorsabb és újabb rombolókat tudtak küldeni a katonákért. Ezen a napon a Luftwaffe nem tudott sok sikeres támadást végrehajtani, így 68.014 katonát sikerült kimenekíteni a háborús zónából.

1940. május 30. csütörtök

A brit Hal Hadművelet kezdőnapja. (Operation Fish) Angliából hajókra rakják a nemzeti vagyont 60 millió font értékű aranyat a HMS Revenge, a HMS Duchess, a HMS Richmond fedélzetére, majd a flotta elindul Kanadába. Ottawában fogják őrizni a háborús időkben.

1940. május 27. hétfő

A német csapatok megpróbálják Lille körül elvágni egymástól a francia és brit erőket. Kétségbeesetten védekeznek, hogy megtartsák állásaikat közel a tengerparthoz. A belga csapatok egyre gyengébben harcolnak. 

1940. május 26. vasárnap

A Brit Expedíciós Erők főparancsnoka kiadja a parancsot a teljes evakuálásra, amit e napon elkezdenek. Vasárnap 26-án 7011 embert sikerül kimenekíteni Dunkerque-ből. Az evakuálás a Dinamó Hadművelet (Operation Dynamo) név alatt fut, Lord Bertram Ramsey a Királyi Haditengerészet altengernagyának vezetésével. A hadműveleti parancsnokság Doverben kerül felállításra, a várban, amelynek áramellátásáról egy dinamó gondoskodik. Innen kapja a fedőnevet az akció.  A francia helyi parancsnokok  először nem tudnak a műveletről, így eleinte csalódottak, hogy elhagyják őket a britek.