Tag Archives: finn

1939. szeptember 23. szombat

Németország bejelenti, hogy elfoglalta Lengyelországot, és megsemmisítette a lengyel haderőt.

1940. március 8. péntek

A szovjetek elfoglalják Viipuri egyes külső részeit, ennek a nyomásnak hatására a diplomaták azonnali tűzszünetet kérnek Moszkvában, amely nem jön létre azonnal. Közben francia fegyverek és repülőgépek is érkeznek a finnekhez.

1940. március 6. szerda

Finn delegáció indul Moszkvába Paasikivi és Ryti vezetéséével, akik tapasztalt diplomaták. Mannerheim is belátja, hogy haszontalan egyoldalú harcot vívni a Szovjetunióval, mert nagy a fölényük. A tárgyalóküldöttség másnap érkezik meg a szovjet fővárosba.

1939. március 2. szombat

A magyar önkéntesek megérkeznek három heti utazás után Finnországba, ahol rögtön elkezdődnek a gyakorlatok a finn hadsereggel, mielőtt bevetnék őket a Téli Háborúban.

1939. október 23. hétfő

A brit könnyű cirkáló HMS Orion és a HMCS Saguenay kanadai romboló elfogja a Emmy Friedrich német tankhajót, melynek legénysége elsüllyeszti a hajót, hogy ne kerüljön ellenséges kézre.

1939. október 20. péntek

A németek által elfogott amerikai teherhajó a City of Flint megérkezik a semleges Norvégiába. A norvégok megtagadják a belépést az országba, és jelzik a német legénység felé, hogy 24 órájuk van, hogy elhagyják azt.

1939. október 15. vasárnap

A finn kormány bevezeti a kötelező sorkatonai szolgálatot.

1939. október 12. csütörtök

Eichmann vezetésével megkezdődnek a zsidó deportálások Ausztriából és Csehországból.

1939. október 11. szerda

Roosevelt az USA-ban felkéri a tudósokat egy “atombomba” kitalálására és elkészítésére.

1939. október 10. kedd

Raeder admirális először javasolja Hitlernek Norvégia lerohanását, hogy biztosítsák a védett kikötőket és támaszpontokat a hajóknak és tengeralattjáróknak.

1939. október 6. péntek

Hitler beszédet tart a bábjai előtt a Reichstagban, a briteknek és franciáknak célozva, hogy a háború kérdése a tárgyalóasztalok mellett is megbeszélhető és megoldható, hogy ne kövessenek el tovább szörnyűségeket.

1939. november 30. vasárnap

21. szovjet hadosztály átlépi a finn határt 8 órakor, miután egy órás tüzérségi tűzzel előkészítették a terepet. A nap folyamán szovjet gépek bombázzák Helsinkit. Ezzel elkezdődik a Téli Háború.

1939. november 28. péntek

A szovjetek felmondják a megnemtámadási szerződést Finnországgal, amelyet 1932-ben kötöttek. A Vörös Hadsereg közben megkapja a parancsot a november 30-i Finnország elleni támadásra.

1939. november 26. szerda

Hét mozsárlövedék csapódik Mainila faluba a Szovjetunióban, amit a szovjet erők követnek el, megölve négy katonát. A hivatalos kommunikáció szerint a szovjetek ezt a finn erőknek nyilvánítják. A finn csapatok 20-25 kilométerre helyezkednek el a határtól.

1939. december 28. csütörtök

Kalisz lengyel városból deportálják a németek az embereket, hogy helyet készítsenek az etnikai németeknek, akik a balti területekről érkeznek.