Tag Archives: francia

1940. június 25. kedd

A mai naptól lép teljességgel érvénybe a német-francia fegyverszünet, illetve fegyverletételi egyezmény a franciák részéről. A francia-olasz megegyezés szintén a mai naptól érvényes, így a hivatalos harcok megszűnnek a felek között. 

1940. június 21. péntek

Az Alpok hágóin olasz csapatok támadást generálnak a gyenge francia erők ellen, de még ez utóbbiak hiába vannak visszavonulóban, könnyedén visszaverik az itáliai próbálkozásokat.

1940. június 19. szerda

17 órakor Cherbourg teljesen a 7. német páncéloshadosztály kezére kerül, még ugyanezen a napon az 5. páncéloshadosztály elfoglalja Brest-et, amit a franciák akkorra már teljesen kiürítenek.

1940. május 14. péntek

A Szovjetunió bemutatja az ultimátumát Litvániának. Eközben az észt blokádot tovább fenntartják a szovjet erők, majd egy Tallin-ból felszálló finn utasszállító gépet lelőnek, francia és amerikai diplomatákkal a fedélzeten.

1940. június 3. hétfő

Sötétedéskor megkezdik a Szövetségesek a csapatok evakuálását Narvikból, halászhajókon, hadihajókon és még gumicsónakokon is történik a kimenekítés. Közben Dunkerque kikötőjéből is végéhez közeledik a katonák átszállítása az angol partokra.

1940. május 28. kedd

III. Lipót belga király vállalja a Szövetségesek és Párizs megkérdezése nélkül is, hogy a Belga Hadsereg megadja magát Németországnak.

1940. május 26. vasárnap

A Brit Expedíciós Erők főparancsnoka kiadja a parancsot a teljes evakuálásra, amit e napon elkezdenek. Vasárnap 26-án 7011 embert sikerül kimenekíteni Dunkerque-ből. Az evakuálás a Dinamó Hadművelet (Operation Dynamo) név alatt fut, Lord Bertram Ramsey a Királyi Haditengerészet altengernagyának vezetésével. A hadműveleti parancsnokság Doverben kerül felállításra, a várban, amelynek áramellátásáról egy dinamó gondoskodik. Innen kapja a fedőnevet az akció.  A francia helyi parancsnokok  először nem tudnak a műveletről, így eleinte csalódottak, hogy elhagyják őket a britek.

1940. május 13. hétfő

Az előző nap vereségéből felállva a német harckocsiparancsnokok együttesen támadnak Belgiumban, míg a francia parancsnokok szétosztják tankjaikat, hogy szélesebb felületen támadhassanak. A német páncélosoknak így sikerül rést ütniük a frontvonalon és kemény csata bontakozik ki, melynek végén 105 francia és 160 német tank semmisül meg.

1940. május 5. vasárnap

Adolf Hitler nyomatékosítja, hogy másnap van a Franciaország elleni invázió kezdőnapja. Közben Norvégiában a német csapatok tovább haladnak Trondheimtől nem messze.

1940. április 18. csütörtök

A 148. brit gyalogos hadosztály Bernard Paget főparancsnok vezetésével leszáll Adalsnes-ben Norvégiában. Illetve az éj leple alatt Namsos-nál földet ér az 5. francia Demi-brigade Chasseurs Alpins (röv.DBCA, hegyivadász alakulat), akik hiányos felszereléssel érik el a kijelölt pontot, sokuknak a sífelszereléséről hiányzik a kötés.

1939. szeptember 26. kedd

Vélhetően szovjet nyomásra, a németellenes Francia Kommunista Párt, melynek legalább 270.000 tagja volt, feloszlatja magát.

1939. szeptember 12. kedd

A francia erők már 5 kilométerre behatolnak a német területekre, és kijelentik, hogy 6 hadosztályt a németek ezért vonnak ki a lengyel megszállt területekről. Az angol megfigyelők nem osztják ezt a nézetet.

1939. szeptember 7. csütörtök

Francia csapatok lépik át a német határt Saarbrücken közelében, de mozgásuk lassú és kiszámítható. Nagyobb offenzívára képtelenek, egészen szeptember 17-ig csak próbálkozásokat hajtanak végre.

1940. március 28. csütörtök

Az angol és francia Legfelsőbb Haditanács döntése szerint egyik fél sem köt egyedül békét Németországgal. A tanács egy másik döntése pedig az, hogy Norvégia felségvizeire aknákat helyeznek, hogy védve legyenek egy esetleges német támadástól. Ha indokolt, akkor esetlegesen katonák is partra szállhatnak Norvégia területén. A műveletet április 5-re tűzték ki, majd ezt április 8-ra módosították a későbbiekben, kikötve, hogy ez függhet a német csapatmozgásoktól.

1940. március 27. szerda

A Saar vidéken és a Vogézekben (Vogesen németül, Massif des Vosges franciául) tüzérségi összecsapások történnek a német és francia erők között.