Tag Archives: Göring

1940. június 17. hétfő

A magyar kormány Hermann Göring birodalmi marsallnak, a Reichstag elnökének a Ház nevében gratuláló sorokat küld a nyugati offenzíva sikereit méltatva. Ez a levél a jövőben meghatározza Magyarország megítélését Európa politikai térképén.

1940. május 24. péntek

Charles de Gaulle maréknyi páncélosával ellentámadást indít Amiens-nél, de sikereket nem ér el vele. Eközben a német 10. páncéloshadosztály beveszi Boulogne-t és 5000 szövetséges hadifoglyot ejt. Az 1. páncéloshadosztály eléri az Aa folyó csatornáját, ami 10 mérföldre van Dunkerque-től így próbálják teljesen elszigetelni Belgiumtól a csapatokat. 

1940. május 20. hétfő

Rommel csapatai tovább folytatják az offenzívát, de Arras-nál feltartóztatják őket. Guderian egységei is tovább nyomulnak, Amiens-t elfoglalják reggel 9-kor, Abbeville-t este 19-kor és a 2. páncélos hadosztály felderítői  Noyelles-sur-Mer-nél már látják a La-Manche csatorna partját este nyolckor. A Belgiumban támadó B hadseregcsoport segítségével így egy katlant hoznak létre, ahol csapdába esik az egész 1. Szövetséges hadseregcsoport.

1940. március 23. szombat

A Brit Királyi Haditengerészet alakítja a “Malaya Force” egységet, amely 17 darab német kereskedelmi hajót ejt csapdába a Holland Kelet-Indiai kikötőkben.

1940. március 14. csütörtök

A lengyel emigráns kormány közzétesz egy fehér könyvet, amelyben leírják a kapcsolatukat a német vezetéssel az 1933 májusától 1939 szeptemberéig tartó időszakról.

1939. március 5. kedd

Német csapatok elfognak egy brit előőrsöt a Maginot vonalon, két katona meghal és 16 fogságba esik.

1939. március 4. hétfő

Land’s End-nél Angliában összeütközik egy francia gőzös a S.N.A.1. a brit Thurston nevű hajóval éjfélkor. A francia hajó elsüllyed, utasait kimenti a brit hajó, amely a későbbiekben 5 óra 29 perckor az U-29 német tengeralattjáró torpedói által elsüllyed, 64 emberrel a fedélzetén.

1939. október 7. szombat

Az USA kormánya elismeri az emigráns lengyel kormányt, ezt a németek ellenséges lépésként értékelik.

1939. november 1. szerda

Heinkel bemutatja a Birodalmi Légügyi Minisztérium, a Reichsluftfahrtministerium előtt a He-178 repülőgépet, amely a világ első gázturbinás sugárhajtóművével rendelkezik. A minisztériumot nem sikerül meggyőzni, pedig a tulajdonos saját pénzéből finanszírozta ezidáig a fejlesztéseket. Göring a dugattyús motoros vadászgépeket favorizálta, így ekkor ez nem hozott áttörést.