Tag Archives: Guderian

Panzer II – Sd.Kfz.121.

Az 1930-as évek elejére új lendületet vett a német páncélos haderők fejlesztése, amely a Panzerkampfwagen I gyártásával kezdődött. Ez a vékony páncélzatú és kis fegyverzetű könnyű tank kiképzési és tapasztalatszerzési célokat szolgált, de harcokban is próbált bizonyítani, többnyire kevés sikerrel.

A német hadvezetés ezt tudván egy újabb páncélos jármű elkészítésére és fejlesztésére írt ki pályázatot. A Panzer II kifejlesztésének hátteréről a páncélosok atyjától, Heinz Guderian-tól kapunk választ, amelyeket leír az Egy katona emlékezései (Erinnerungen eines Soldaten) című könyvében:”…a tervezett főtípusokra (Panzer III és IV) a vártnál hosszabb időt kellett várni az eredetileg reméltnél, ezért General Lutz egy köztes megoldást választott, egy 2 cm-es gépágyúval és egy géppuskával felszerelt a MAN által elkészített Panzer II-es mellett döntött.”

Egy korai Pz II-es modell.

Egy korai Pz II-es modell.

1940. június 17. hétfő

A magyar kormány Hermann Göring birodalmi marsallnak, a Reichstag elnökének a Ház nevében gratuláló sorokat küld a nyugati offenzíva sikereit méltatva. Ez a levél a jövőben meghatározza Magyarország megítélését Európa politikai térképén.

1940. június 12. szerda

A brit transzport (Group II) este 23 órakor megérkezik Clyde-ba Skóciába a Narvikból evakuált Szövetségesekkel. A francia evakuált katonák később bevetésre kerülnek Brest-nél és Lorient-nél a hódító német csapatok ellen.

1940. június 11. kedd

Olasz Z.1007 Alcione (Jégmadár) hárommotoros közepes bombázók bevetést hajtanak végre Máltán, aminek következtében 7 ember meghal.

1940. június 10. hétfő

Norvégia megadja magát a németeknek.

1940. június 9. vasárnap

Az utolsó harcoló norvég alakulat a 6. hadosztály is megadja magát, és hivatalosan éjféltől életbe lép a fegyverszünet Norvégiában.

1940. június 1. szombat

Az éjszaka leple alatt újabb 47.081 szövetséges katonát sikerül a kikötőkből és 17.348 katonát a közeli partokról kimenekíteni Dunkerque-nél. Az evakuáció során a német légitámadások miatt négy romboló is elsüllyed, százakkal a fedélzetükön.

1940. május 23. csütörtök

A német 6. hadsereg átkel a Schelde folyón Belgiumban, és nyomul tovább előre. Franciaországban eközben az előző napi ellentámadást követően Lord Gort visszavonja erőit Arras közeléből, annak ellenére, hogy sikerül megállítani Rommel lendületben levő csapatait. 

1940. május 20. hétfő

Rommel csapatai tovább folytatják az offenzívát, de Arras-nál feltartóztatják őket. Guderian egységei is tovább nyomulnak, Amiens-t elfoglalják reggel 9-kor, Abbeville-t este 19-kor és a 2. páncélos hadosztály felderítői  Noyelles-sur-Mer-nél már látják a La-Manche csatorna partját este nyolckor. A Belgiumban támadó B hadseregcsoport segítségével így egy katlant hoznak létre, ahol csapdába esik az egész 1. Szövetséges hadseregcsoport.

1940. május 19. vasárnap

Heinz Guderian tábornok folytatja a támadást Franciaországban a St. Étienne és Peronne közötti területeken, és már csak 50 mérföldnyire vannak a La-Manche csatornától, és így a Szövetéges csapatokat Belgiumban is elszigetelték. 

1940. május 17. péntek

Charles de Gaulle, még  ezredesi rangban a 4. páncélozott dandár parancsnokaként 200 tankjával Montcornet-nál nekimegy a német vonalnak, légi támogatás nélkül. Ennek ellenére sikereket ér el, és sikerül kicsit visszaszorítani az előrenyomuló német egységeket.

1940. május 16. csütörtök

A német 6. hadsereg áttöri a Dyle vonalat, a brit csapatok ezzel egyidejűleg nyugatra vonulnak Brüsszeltől, a belga kormányt pedig evakuálják.

1939. október 27. péntek

III. Leopold belga király az USA-ban bejelenti, hogy országa mindenképpen meg akarja tartani a semlegességét.

1939. október 3. kedd

A 10. német hadosztály kivonul a jól végzett munka után Lengyelországból, és nyugatra indul biztosítani.