Tag Archives: japán

1940. július 16. kedd

Adolf Hitler kiadja a 16.direktívát, amely Anglia megtámadásnak parancsa (Seelöwe hadművelet), és az időpontját augusztus közepében határozza meg.

1940. május 7. kedd

A norvégiai vita kezdete a az angol parlamentben, amely Winston Churchill vezetésével elkezdődik, és Chamberlain itt szembesül ismét a kritikákkal, hogy miért nem vonták ellenőrzésük alá korábban Norvégiát és az egyik legfontosabb kikötőjét Narvikot.

1939. szeptember 15. péntek

Japán és a Szovjetunió fegyverszüneti egyezményt ír alá német nyomásra, még Mandzsúriában és Mongóliában levő területek miatt kirobbant incidens szüneteltetéseként.

1940. március 30. szombat

Németország fegyvereket szállít Szovjetuniónak.

1939. október 6. péntek

Hitler beszédet tart a bábjai előtt a Reichstagban, a briteknek és franciáknak célozva, hogy a háború kérdése a tárgyalóasztalok mellett is megbeszélhető és megoldható, hogy ne kövessenek el tovább szörnyűségeket.

1939. november 24. hétfő

A Gestapo kivégeztet 120 cseh diákot, náciellenes összeesküvés vádjával.

1939. november 21. péntek

A vadonatúj brit cirkáló a Belfast, súlyos sérüléseket szenved egy mágneses aknától a Forth folyó torkolatánál. A Gipsy brit romboló pedig a Temze torkolatánál “szed” fel egy mágneses aknát, ami elsüllyeszti.

1939. december 30. szombat

A szovjet 163. hadosztály megpróbál a befagyott Kiantajärvi tó jegén visszavonulni, de teljesen megsemmisítik őket a finn csapatok. A szovjet légierő körülbelül hatvan bombát dob le a finn Hango-ra.

1939. december 10. vasárnap

A kínai csapatok erőteljes támadást hajtanak végre Kína északi részén, Jiangxian-nál a Henglingguan szorosnál, ami a japánok egy nagyon erősen védett pontja.