Tag Archives: lengyel

1940. május 9. csütörtök

Adolf Hitler és kísérő személyzete megérkezik a Felsennest-be, amely a Führer egyik parancsnoki székhelye a nyugati kampány megindulásakor a német-francia határon Bad Münstereifel-ben.

1940. április 3. szerda

Elszállítják a szovjetek a lengyel hadifoglyok első csoportját a Katyn-hoz közeli erdőségekhez, ahol a szovjet politikai rendőrség kivégzi őket. A hadifoglyok a lengyel kormányzatból, arisztokrata és értelmiségi csoportokból kerülnek ki, akiket Walther típusú német géppisztolyokkal végeznek ki, hogy később a németekre terelhessék a tömeggyilkosság vádját. A történelembe Katyn-i mészárlás néven vonul be ez a rettenetes tett, amit 1990-ben ismer csak el Moszkva.

1939. szeptember 30. szombat

A lengyel kormányt száműzetésben alakítják újjá, az új miniszterelnök és egyben a fegyveres erők főparancsnoka is Wladyslaw Sikorski, az államelnök pedig Raczkiewicz lesz.

1939. szeptember 28. csütörtök

Modlinnál körbezárják a németek a legutolsó 10 lengyel hadosztályt is.

1939. szeptember 26. kedd

Vélhetően szovjet nyomásra, a németellenes Francia Kommunista Párt, melynek legalább 270.000 tagja volt, feloszlatja magát.

1939. szeptember 21. csütörtök

Egy fasiszta szervezet tagjai, a Vas Gárda emberei meggyilkolják a román miniszterelnököt.  

1939. szeptember 18. hétfő

A szovjet csapatok már 100 km mélyen járnak Lengyelországban. A lengyel miniszterelnök, és a hadsereg főparancsnoka Romániába menekül, ahol internálják őket.

1939. szeptember 17. vasárnap

A Szovjetunió megtámadja Lengyelországot. A lengyel csapatok mind nyugatra koncentrálnak, így szinte nincsen haderő keleten, így a szovjetek akadálytalanul hatolnak be.

1939. szeptember 11. hétfő

Az alsó-sziléziai ipari területek szinte egésze német kézre kerül. Német kódfejtők megfejtik a brit  hajózási útvonalak és találkozási pontok kódjait.

1939. szeptember 10. vasárnap

Megjelenik az első lengyel menekültcsoport a határainkon. Németország erőteljes nyomást gyakorol országunkra a lengyelbarát politika miatt, de a genfi egyezmény értelmében nem adjuk ki a menekülteket a németeknek.

1939. szeptember 6. szerda

Anglia felett két Spitfire lelő tévedésből két Hurricane repülőgépet, és ez a légi csata komikusan Battle of Barking Creek néven vonul be a történelembe.

1940. március 14. csütörtök

A lengyel emigráns kormány közzétesz egy fehér könyvet, amelyben leírják a kapcsolatukat a német vezetéssel az 1933 májusától 1939 szeptemberéig tartó időszakról.

1939. október 24. kedd

Megérkezik a lengyel aranytartalék Párizsba, melynek értéke 15 millió font. A lengyel konzul bejelenti, hogy az Angliában levő lengyeleket mozgósítják a francia hadsereg segítségére.

1939. október 14. szombat

Egy óra harminc perckor az U-47 német tengeralattjáró hét torpedójából három eltalálj a az Orkney szigeteknél állomásozó Royal Oak brit hadihajót. 13 perccel később a hajó felborul, és 1257 főnyi személyzetéből 833 meghal.

1939. november 26. szerda

Hét mozsárlövedék csapódik Mainila faluba a Szovjetunióban, amit a szovjet erők követnek el, megölve négy katonát. A hivatalos kommunikáció szerint a szovjetek ezt a finn erőknek nyilvánítják. A finn csapatok 20-25 kilométerre helyezkednek el a határtól.