Tag Archives: luftwaffe

1940. június 1. szombat

Az éjszaka leple alatt újabb 47.081 szövetséges katonát sikerül a kikötőkből és 17.348 katonát a közeli partokról kimenekíteni Dunkerque-nél. Az evakuáció során a német légitámadások miatt négy romboló is elsüllyed, százakkal a fedélzetükön.

1940. május 31. péntek

A legsikeresebb nap a dunkerque-i evakuálások közül, mert a felhős időben a britek gyorsabb és újabb rombolókat tudtak küldeni a katonákért. Ezen a napon a Luftwaffe nem tudott sok sikeres támadást végrehajtani, így 68.014 katonát sikerült kimenekíteni a háborús zónából.

1940. május 30. csütörtök

A brit Hal Hadművelet kezdőnapja. (Operation Fish) Angliából hajókra rakják a nemzeti vagyont 60 millió font értékű aranyat a HMS Revenge, a HMS Duchess, a HMS Richmond fedélzetére, majd a flotta elindul Kanadába. Ottawában fogják őrizni a háborús időkben.

1940. május 29. szerda

A Szövetségesek evakuálnak 33.558 embert Dunkerque-ből, és 13.752 embert a közeli partokról. A német repülőgépek támadják folyamatosan a menekülő hajókat és a dokkokban várakozó embereket is. A HMS Grenade rombolót három bombatalálat éri, majd ezután elsüllyed a kikötőben. A HMS Jaguar romboló is súlyos károkat szenved, és a HMS Waverley aknakutató hajó 600 katonával a fedélzetén találatot kap és elsüllyed.

1940. május 24. péntek

Charles de Gaulle maréknyi páncélosával ellentámadást indít Amiens-nél, de sikereket nem ér el vele. Eközben a német 10. páncéloshadosztály beveszi Boulogne-t és 5000 szövetséges hadifoglyot ejt. Az 1. páncéloshadosztály eléri az Aa folyó csatornáját, ami 10 mérföldre van Dunkerque-től így próbálják teljesen elszigetelni Belgiumtól a csapatokat. 

1940. május 22. szerda

Rommel csapatai tartják a helyüket Arras-nál, mert tévesen azt hiszik, hogy 5 Szövetséges hadosztály áll velük szemben, pedig csak két hadosztály és két páncélos zászlóalj néz velük farkasszemet. Guderian folytatja az előrenyomulást Calais, Dunkerque és Boulogne irányába.

1940. május 12. szombat

A második világháború első tankcsatája zajlik Belgiumban, Hannut közelében, a német 3. és 4. páncéloshadosztály és két francia páncélos divízió között. A franciák S35 (Somua) és H35 (Hotchkiss) tankokkal elég erőteljes támadást fejtenek ki, és jelentős létszámú Panzer I és Panzer II német könnyű tankot semmisítenek meg.

1940. május 10. péntek

A Fall Gelb német hadművelet kezdőnapja, aminek során Németország megtámadja Franciaországot és a semleges Benelux államokat. 

1940. április 2. kedd

Hitler fixálja az április 9-i dátumot a Norvégia és Dánia elleni invázió időpontjaként. Joachim Ribbentrop tudomására is e nap délutánján hozzák a támadás időpontját, és ez az első alkalom, hogy az irodájából segítheti a német inváziós erőket.

1939. szeptember 20. szerda

Megtörténik az első pengeváltás az égen. A Luftwaffe Me-109 vadászgépei a Siegfried vonal felett összecsapnak a RAF Fairey Battle könnyűbombázó gépeivel. Egy német és két brit gép a veszteséglistán.

1939. szeptember 12. kedd

A francia erők már 5 kilométerre behatolnak a német területekre, és kijelentik, hogy 6 hadosztályt a németek ezért vonnak ki a lengyel megszállt területekről. Az angol megfigyelők nem osztják ezt a nézetet.

1939. október 15. vasárnap

A finn kormány bevezeti a kötelező sorkatonai szolgálatot.

1939. október 8. vasárnap

A lengyelországi hadműveletek megmutatták a Luftwaffe hiányosságait is, 1600 repülőgépből 285 darab szerepelt a hadjárat után a német veszteséglistán, a nem nem megfelelő logisztika miatt.

1939. november 22. szombat

Az éjszaka folyamán a Luftwaffe He-111 alacsonyan repülő gépei további mágneses aknákat dobnak le a Temzébe Dél-Angliában. Egy akna a mocsaras területen landol Shoeburyness-nél, amit a brit megfigyelők is észlelnek.

1939. december 22. péntek

Werner Mölders és Hans von Hahn az első Luftwaffe pilóták, akik brit repülőgépet lőnek le. A III. / JG 53. repülőszázad tagjaként Me-109 Bf s-el a Saar felett Thionville és Metz között.