Tag Archives: Molotov

1940. június 23. vasárnap

Molotov külügyminiszter üzenetet küld Werner von der Schulenburg német követnek, hogy a Szovjetunió igényt tart Besszarábiára és Bukovinára Romániában. Az OKW ezt aggódva vette tudomásul, mert Németország nagyban függött a román takarmánytól, és az innen érkező olajtól.

1940. június 17. hétfő

A magyar kormány Hermann Göring birodalmi marsallnak, a Reichstag elnökének a Ház nevében gratuláló sorokat küld a nyugati offenzíva sikereit méltatva. Ez a levél a jövőben meghatározza Magyarország megítélését Európa politikai térképén.

1939. szeptember 9. szombat

A német páncélos hadosztályok elérik Varsó elővárosait, ahol heves harcokba bonyolódnak a már szétziláltnak hitt lengyel csapatokkal, akikhez friss hadosztályok csatlakoznak.

1940. március 29. péntek

Molotov külügyi népbiztos kijelenti, hogy országa semleges marad a Franciaország, Anglia és Németország közötti háborúban.

1939. október 23. hétfő

A brit könnyű cirkáló HMS Orion és a HMCS Saguenay kanadai romboló elfogja a Emmy Friedrich német tankhajót, melynek legénysége elsüllyeszti a hajót, hogy ne kerüljön ellenséges kézre.

1939. november 9. csütörtök

Este 18 órakor találkozik Moszkvában Molotov, Sztálin és a finn vezetők Paasikivi és Tanner. Ismételten kudarcba fulladnak a tárgyalások, amelynek egyenes következménye most már a háború lesz.

1939. november 6. hétfő

Kilenc francia Hawke vadászgépekből álló kötelék lelő négy Me-109-est a Saar folyó felett egy összecsapásban, ahol  túlerőben levő  huszonhét Messerschmitt jelenik meg.