Tag Archives: moszkva

1940. április 3. szerda

Elszállítják a szovjetek a lengyel hadifoglyok első csoportját a Katyn-hoz közeli erdőségekhez, ahol a szovjet politikai rendőrség kivégzi őket. A hadifoglyok a lengyel kormányzatból, arisztokrata és értelmiségi csoportokból kerülnek ki, akiket Walther típusú német géppisztolyokkal végeznek ki, hogy később a németekre terelhessék a tömeggyilkosság vádját. A történelembe Katyn-i mészárlás néven vonul be ez a rettenetes tett, amit 1990-ben ismer csak el Moszkva.

1940. március 20. szerda

Daladier, francia miniszterelnök lemondásra kényszerül. Erős kritikák kereszttüzébe kerül a Finnországnak nyújtott elenyésző segítség miatt, amely az első világháború borzalmait juttatja a franciák eszébe, ha a háború francia területeken folytatódhat. 

1940. március 13. szerda

Véget ér a 104 napig tartó Téli Háború Szovjetunió és Finnország között. Kettő órakor (finn idő szerint egykor) aláírják Moszkvában a békemegegyezést, amely a következő naptól lép életbe. Kyösti Kallio finn miniszterelnök úgy fogalmaz: “Életem legszörnyűbb dokumentuma, amit aláírtam.”

1939. október 8. vasárnap

A lengyelországi hadműveletek megmutatták a Luftwaffe hiányosságait is, 1600 repülőgépből 285 darab szerepelt a hadjárat után a német veszteséglistán, a nem nem megfelelő logisztika miatt.

1939. december 9. szombat

A TASS orosz hírügynökség lehoz egy jelentést, miszerint a németek készleteket szállítanak a finneknek. Ez nem fedi a valóságot, csak annyiban, hogy Olaszország szállít a skandináv országba, de Németországon keresztül.

1939. december 1. péntek

Folytatódnak a bombázások Helsinki ellen, ahol közel 80 a halálos áldozatok száma. Eközben a  szovjet csapatok a Karéliai szorosban is támadásokat vezetnek.