Tag Archives: mussolini

1940. június 28. péntek

Brit Blenheim bombázók támadják meg Észak-Afrikában az olasz csapatokat. Miután vége a támadásnak a líbiai főkormányzó az olasz Italo Balbo marsall felderítő repülést végez, majd a leszállás közben az olasz tüzérség légelhárító ágyúval lelövi a repülőgépét tévedésből. Mivel Balbo ellenzi Mussolini szövetségét Németországgal, ezért némelyek merényletre gyanakszanak.

1940. május 30. csütörtök

A brit Hal Hadművelet kezdőnapja. (Operation Fish) Angliából hajókra rakják a nemzeti vagyont 60 millió font értékű aranyat a HMS Revenge, a HMS Duchess, a HMS Richmond fedélzetére, majd a flotta elindul Kanadába. Ottawában fogják őrizni a háborús időkben.

1940. május 2. csütörtök

Németországban elkezdik előkészíteni a Franciaország és Németalföld elleni invázióban résztvevő 93 támadó hadosztályt.

1939. szeptember 23. szombat

Németország bejelenti, hogy elfoglalta Lengyelországot, és megsemmisítette a lengyel haderőt.

1939. szeptember 2. szombat

Teleki elrendeli a sajtócenzúrát, és a nagyüzemek hadiüzemmé való átalakítását.

1940. március 25. hétfő

Teleki Pál magyar miniszterelnök megkezdi római megbeszéléseit, ahol találkozik többek között az olasz külügyminiszterrel Ciano gróffal, és később a Duce-val magával Mussolinivel is. Teleki hangoztatja Magyarország semlegességét.

1940. március 18. hétfő

Hitler és Mussolini találkozik a Brenner-hágónál, ez az első találkozójuk a müncheni 1938-as csúcs óta. Mussolini szerint Itália kész arra, hogy szövetségre lépjen Németországgal Anglia és Franciaország ellen. “A döntő órában vagyunk” fogalmaz Mussolini.

1940. március 10. vasárnap

Rómában Ribbentrop külügyminiszter meglátogatja Benito Mussolini-t, és meginvitálja egy találkozásra Hitlerrel.

1939. október 31. kedd

Mozgósítják a Brit Haditengerészetet, és elkezdődik a világtengereken átívelő levadászása a német Admiral Graf Spee zsebcsatahajónak. A műveletben öt repülőgép, négy csatahajó és tizennégy cirkáló vesz részt.

1939. december 16. szombat

Galeazzo Ciano gróf a Mussolini vezette kormány külügyminisztere kirohanást intéz a szovjetek ellen. Amióta tart a Finnország elleni invázió, azóta Olaszország felszereléseket és önkénteseket küld a skandináv országba.