Tag Archives: narvik

1940. június 12. szerda

A brit transzport (Group II) este 23 órakor megérkezik Clyde-ba Skóciába a Narvikból evakuált Szövetségesekkel. A francia evakuált katonák később bevetésre kerülnek Brest-nél és Lorient-nél a hódító német csapatok ellen.

1940. június 7. péntek

A britek második szállító csoportja megérkezik Narvikba, és az éjszaka folyamán 5200 szövetséges katonát mentenek ki. Eközben a nehéz leszállási körülmények ellenére brit pilóták 10 Gladiator és 8 Hurricane repülőgéppel leszállnak a HMS Glorius fedélzetére és evvel befejeződik a 46 és 263 RAF repülőszázad kimenekítése az ellenséges területről.

1940. június 5. szerda

A német hadvezetés megindítja a franciaországi invázió második szakaszát a Fall Rot-ot, amelynek során meglepetésre erős francia ellenállásba ütköznek. A Dunkerque-ből kimenekített francia csapatok visszatérnek, és a még francia földön maradottakkal összeállva, majd 112.000 katonával támadhatnak.

1940. június 4. kedd

Az éjszaka folyamán az utolsó embereket is megpróbálják a Szövetségesek evakuálni, de 35-40 ezer francia katona esik hadifogságba a nap folyamán, miután a németek elfoglalják Dunkerque-t.

1940. május 13. hétfő

Az előző nap vereségéből felállva a német harckocsiparancsnokok együttesen támadnak Belgiumban, míg a francia parancsnokok szétosztják tankjaikat, hogy szélesebb felületen támadhassanak. A német páncélosoknak így sikerül rést ütniük a frontvonalon és kemény csata bontakozik ki, melynek végén 105 francia és 160 német tank semmisül meg.

1940. május 9. csütörtök

Adolf Hitler és kísérő személyzete megérkezik a Felsennest-be, amely a Führer egyik parancsnoki székhelye a nyugati kampány megindulásakor a német-francia határon Bad Münstereifel-ben.

1940. május 4. szombat

30.000 szövetséges katona vonul fel Narvik közelében, amelyet a Francia Idegenlégió, a francia hegyivadász alakulatok, lengyel csapatok, a brit 24. dandár és norvég csapatok emberei alkotnak, akik célja a németek meggátolása, hogy a kikötőhelyet megszerezzék.

1940. április 17. szerda

A brit HMS Suffolk nehéz cirkáló Sola, Stavanger német kézben levő repülőterét támadja, Supermarine Walrus hidroplánokkal, de csak négy repülőgépet sikerül megsemmisíteni. A napfelkeltével a németek visszatámadnak, és a légitámadások miatt vissza kell vonulni a sérülések miatt.

1940. április 16. kedd

Brit csapatok landolnak Észak-Norvégiában, válaszul a német megszállásra, de az eredeti ok a svéd vasérchez való vasúti szállítási út biztosítása.

1940. április 13. szombat

Hitler nagyon aggódik a Norvégiában történő események miatt, és csak a közvetlen munkatársai akadályozzák meg a gyors és felelőtlen parancsok kiadását, főleg a Narvikban tartózkodó csapatoknak.

1940. április 9. kedd

A Weserübung (Weser-gyakorlat) fedőnevű Dánia-Norvégia elleni invázió kezdőnapja, amikor is megkezdődik a partraszállás, német idő szerint 5 óra 15 perckor. A Wesertag kora reggelén 1000 fős inváziós erő szállt partra Koppenhágában, ahol a királyi testőrség próbálta volna meg felvenni a harcot a behatolókkal, de erődemonstrációs céllal német He-111 ás Do-17 típusú nehézbombázók repültek át a város felett. A király látva a német bombázókat, a civil lakosság érdekében a kormánnyal együtt kapitulált.

1940. február 5. hétfő

A német U-41 tengeralattjáró megrongálja hajnali fél négykor a Ceronia holland tankhajót, majd 13 óra tíz perckor megtorpedózza és elsüllyeszti a Beaverburn brit teherhajót Írország partjaitól 150 mérföldnyire.