Tag Archives: norvég

1940. június 9. vasárnap

Az utolsó harcoló norvég alakulat a 6. hadosztály is megadja magát, és hivatalosan éjféltől életbe lép a fegyverszünet Norvégiában.

1940. május 5. vasárnap

Adolf Hitler nyomatékosítja, hogy másnap van a Franciaország elleni invázió kezdőnapja. Közben Norvégiában a német csapatok tovább haladnak Trondheimtől nem messze.

1940. április 28. vasárnap

A norvég vezetők nagy meglepetésére a Brit Kabinet visszarendeli a Brit Expedíciós Erőket Trondheimbe. eközben a Brit 15. dandár egy éjszaka alatt 25 mérföldet kényszerül visszavonulni a 196. német hadosztállyal szemben.

1940. április 21. vasárnap

Az északi országokban tevékenykedő amerikai légügyi attasé, Robert Losey Dombas-nál éppen a német légi támadásokat szemléli egy vasúti csomópontnál, amikor támadás éri a vasutat. Ő az első hivatalos amerikai katonai áldozata a második világháborúnak. Frederick Sterling amerikai miniszter parancsot ad a tengerészeti attasénak Ole E. Hagen  korvettkapitánynak Losey maradványainak hazaszállítására.

1940. április 18. csütörtök

A 148. brit gyalogos hadosztály Bernard Paget főparancsnok vezetésével leszáll Adalsnes-ben Norvégiában. Illetve az éj leple alatt Namsos-nál földet ér az 5. francia Demi-brigade Chasseurs Alpins (röv.DBCA, hegyivadász alakulat), akik hiányos felszereléssel érik el a kijelölt pontot, sokuknak a sífelszereléséről hiányzik a kötés.

1940. április 17. szerda

A brit HMS Suffolk nehéz cirkáló Sola, Stavanger német kézben levő repülőterét támadja, Supermarine Walrus hidroplánokkal, de csak négy repülőgépet sikerül megsemmisíteni. A napfelkeltével a németek visszatámadnak, és a légitámadások miatt vissza kell vonulni a sérülések miatt.

1940. április 14. vasárnap

350 brit tengerészgyalogos landol Namsos-ban, hogy előkészítsék a 146. gyalogos brigád érkezését. Ezek voltak az első brit erők, akik partraszálltak Norvégiában. 

1940. április 10. szerda

Az U-4 német tengeralattjárót elsüllyeszti a HMS Thistle brit tengeralattjáró 2 óra 13 perckor Stavanger-nél, 53 főnyi legénységével együtt. Egy másik brit tengeralattjáró HMS Tarpon megtámad egy német kereskedelmi hajót, amely torpedókkal felfegyverzetten halad Dánia felé. A visszatámadó német hajó mélységi vízibombákkal elsüllyeszti a tengeralattjárót.

1940. április 9. kedd

A Weserübung (Weser-gyakorlat) fedőnevű Dánia-Norvégia elleni invázió kezdőnapja, amikor is megkezdődik a partraszállás, német idő szerint 5 óra 15 perckor. A Wesertag kora reggelén 1000 fős inváziós erő szállt partra Koppenhágában, ahol a királyi testőrség próbálta volna meg felvenni a harcot a behatolókkal, de erődemonstrációs céllal német He-111 ás Do-17 típusú nehézbombázók repültek át a város felett. A király látva a német bombázókat, a civil lakosság érdekében a kormánnyal együtt kapitulált.

1940. április 5. péntek

Chamberlain egy proklamációjában kiemeli, Németország nyugat-európai inváziója nem lehet sikeres. Szerinte “Hitler lekéste a buszt.” 

1940. március 28. csütörtök

Az angol és francia Legfelsőbb Haditanács döntése szerint egyik fél sem köt egyedül békét Németországgal. A tanács egy másik döntése pedig az, hogy Norvégia felségvizeire aknákat helyeznek, hogy védve legyenek egy esetleges német támadástól. Ha indokolt, akkor esetlegesen katonák is partra szállhatnak Norvégia területén. A műveletet április 5-re tűzték ki, majd ezt április 8-ra módosították a későbbiekben, kikötve, hogy ez függhet a német csapatmozgásoktól.

1939. október 20. péntek

A németek által elfogott amerikai teherhajó a City of Flint megérkezik a semleges Norvégiába. A norvégok megtagadják a belépést az országba, és jelzik a német legénység felé, hogy 24 órájuk van, hogy elhagyják azt.

1939. november 27. csütörtök

Az USS Sealion (Sargo osztály) amerikai tengeralattjáró szolgálatba áll.