Tag Archives: Norvégia

1940. június 2. vasárnap

Az elszenvedett légitámadások költségesek a britek száméra, ezért csak éjszaka folytatódnak az evakuálások Dunkerque-ből. Ezen a napon 19.561 embert sikerült a kikötőből és 6.695-öt annak a környékéről kimenekíteni a Szövetségeseknek.

1940. április 24. szerda

A brit szárazföldi erők hadműveleteiket Norvégia belsejében végzik és panaszkodnak, hogy nagyon ritkán látnak brit repülőszázadokat felettük. Ennek oka, hogy a HMS Glorius és HMS Ark Royal repülőgépanyahajók 100-150 mérföldre vannak a szárazföldi csapatoktól, így a róluk felszálló repülők a távolság és a fokozott üzemanyag felhasználás miatt  nem érik el néha a célokat és vissza kell fordulniuk idő előtt.

1940. április 2. kedd

Hitler fixálja az április 9-i dátumot a Norvégia és Dánia elleni invázió időpontjaként. Joachim Ribbentrop tudomására is e nap délutánján hozzák a támadás időpontját, és ez az első alkalom, hogy az irodájából segítheti a német inváziós erőket.

1940. április 1. hétfő

Hitler jóváhagyja a Norvégia és Dánia  elleni invázió terveit, és kitűzi a dátumot április 9-re.

1939. március 3. vasárnap

Adolf Hitler úgy dönt, hogy Norvégia inváziójára előbb kerül sor, mint Franciaországéra. Március 17-re kitűzött invázió dátumát április elejére teszik át. Közben Göring Sumner Welles amerikai követtel találkozik, hogy beszélgessenek a békés megoldásról.

1939. november 4. szombat

Stewart Menzies-t nevezik ki a brit hírszerző iroda élére az MI-6-hoz, amikor Hugh Sinclair ellentengernagy rákban meghal.