Tag Archives: olasz

Aeromoto Volugrafo 125 – mini motor a légideszantosok barátja

Sinsheim-i küldetés 2.

Nem a magyar és nem is a német ipar terméke volt az Aeromoto Volugrafo 125 névre hallgató robogó a második világháború idején. De ez utóbbi ország hadserege, főleg a Luftwaffe egységei használták ezt a fura mini motort, amely az olaszországi Torinóban készült 1942-1944 között.

Dehogy kerül ide a háborús járművek közé? – kérdezhetnénk.

Aeromoto Volugrafo 125

Az olasz ejtőernyősök kedvence a sinsheim-i Technikai és Közlekedési Múzeumban

1940. július 17. szerda

A Luftwaffe kinevezi Josef Kammhuber-t az éjszakai vadászok vezetésére, amelyek arra hivatottak, hogy visszaverjék az éjszakai brit bombázásokat.

1940. június 25. kedd

A mai naptól lép teljességgel érvénybe a német-francia fegyverszünet, illetve fegyverletételi egyezmény a franciák részéről. A francia-olasz megegyezés szintén a mai naptól érvényes, így a hivatalos harcok megszűnnek a felek között. 

1940. június 13. csütörtök

Maxim Weygand tábornok bejelentette, hogy Párizs egy “nyitott” város. A britek és a franciák is elismerik, hogy a vereség a küszöbön áll.

1939. szeptember 17. vasárnap

A Szovjetunió megtámadja Lengyelországot. A lengyel csapatok mind nyugatra koncentrálnak, így szinte nincsen haderő keleten, így a szovjetek akadálytalanul hatolnak be.

1940. március 1. péntek

Megalakul Szolnokon Nagy Vilmos altábornagy vezetésével az I. magyar hadsereg parancsnoksága. Az első magyar hadsereg Huba-hadrenddel létrehozott egység.