Tag Archives: Reynaud

1940. június 16. vasárnap

Reynaud francia kormányfő elveszíti a kabinet és kormánya támogatását, ezért lemondásra kényszerül. Lebrun francia elnök Henri Philippe Pétain marsallt nevezi ki miniszterelnöknek. Ő volt az, aki az első világháborúban Verdun-nél a németek kapitulációját kényszerítette ki, és most neki kell Hitlerrel a fegyverszünetről tárgyalnia.

1940. június 13. csütörtök

Maxim Weygand tábornok bejelentette, hogy Párizs egy “nyitott” város. A britek és a franciák is elismerik, hogy a vereség a küszöbön áll.

1940. június 5. szerda

A német hadvezetés megindítja a franciaországi invázió második szakaszát a Fall Rot-ot, amelynek során meglepetésre erős francia ellenállásba ütköznek. A Dunkerque-ből kimenekített francia csapatok visszatérnek, és a még francia földön maradottakkal összeállva, majd 112.000 katonával támadhatnak.

1940. május 16. csütörtök

A német 6. hadsereg áttöri a Dyle vonalat, a brit csapatok ezzel egyidejűleg nyugatra vonulnak Brüsszeltől, a belga kormányt pedig evakuálják.

1940. május 9. csütörtök

Adolf Hitler és kísérő személyzete megérkezik a Felsennest-be, amely a Führer egyik parancsnoki székhelye a nyugati kampány megindulásakor a német-francia határon Bad Münstereifel-ben.

1940. április 22. hétfő

A brit 146. dandár visszavonulást kezdeményez, miután a német csapatok elkezdik körülzárni a jelenleg elfoglalt pozíciójukat Namsos-nál. A 148. brit dandár megvédi Lillehammer-t és környékét a német előrenyomulástól, de az éjszaka folyamán 20 mérföldet behátrálnak a német csapatok nyomása miatt, és egy újabb védelmi vonalat építenek ki Tretten Gorge-nál.

1940. március 26. kedd

Reynaud francia miniszterelnök kéri hazája népességét a totális háborúra Németország ellen egy rádiós bejelentésében. 

1940. március 25. hétfő

Teleki Pál magyar miniszterelnök megkezdi római megbeszéléseit, ahol találkozik többek között az olasz külügyminiszterrel Ciano gróffal, és később a Duce-val magával Mussolinivel is. Teleki hangoztatja Magyarország semlegességét.

1940. március 22. péntek

Reynaud az elődjét, Daladiert nevezi ki hadügyminiszterré az újjá alakuló francia kabinetben.

1940. március 21. csütörtök

Paul Reynaud megalakítja az új francia kormányt.