Tag Archives: ss

Marder III – Sd.Kfz.138 könnyű páncélvadász

Marder III (önjáró löveg) könnyű páncélvadász – Sd.Kfz.138 és Sd.Kfz.139 
 

A német hadvezetés a Barbarossa hadművelet közben hallotta csak meg a gyalogság “segélykiáltását”, amiben egy hatásos páncélos elhárító löveg kifejlesztésére kérik őket. Ezek után kezdődött meg a Menyét becenévre hallgató könnyű páncélvadász változat kifejlesztése.

Egy ma látható Marder III a sinsheim-i technikai múzeumban.

Egy ma látható Marder III a sinsheim-i technikai múzeumban.

1940. május 27. hétfő

A német csapatok megpróbálják Lille körül elvágni egymástól a francia és brit erőket. Kétségbeesetten védekeznek, hogy megtartsák állásaikat közel a tengerparthoz. A belga csapatok egyre gyengébben harcolnak. 

1940. április 27. szombat

Heinrich Himmler az SS vezetője kiadja a parancsot a 22 tüzérségi barakk átalakítására Oswiecim-ben Lengyelországban, ami a későbbiekben német nevén, Auschwitz-ként válik hírhedté.

1940. április 20. szombat

Namsos-t hevesen bombázzák a németek, a kikötő teljesen tönkremegy. Nincs természetes fedezék a környéken, így a menekülés lehetetlen a védők számára, és a német csapatok kihasználják teljesen a légi fölényüket. A szárazföldön tovább haladnak Oslo felé.

1940. április 4. csütörtök

Elkezdődik az első dokumentált tömeggyilkosság a náci rezsim részéről, amely az értelmi fogyatékosok, azaz a nem munkaképesek kiiktatására irányul a koncentrációs táborokban. Hivatalos elnevezése a Sonderbehandlung 14 f 13. Az elnevezés az SS egységtervben meghatározott rövidítések és kódnevek alapján tevődik össze.

1939. november 14. kedd

Theodor Eicke-t nevezik ki az SS egységek vezetőjének.

1939. december 6. szerda

Finnországban a Függetlenség napja van, de nem csak ezt ünneplik, hanem ötven repülőgép érkezését Olaszországból. Kallio finn elnök egy üzenetet kap Roosevelt amerikai elnöktől, aki biztosítja szimpátiájáról.