Tag Archives: szovjet

Az ember harca a gép ellen (Magyar Futár nyomán)

Hogyan küzdik le  a gyalogos katonák a hatalmas harckocsikat?

wehrmacht granatos

Harctéri jelentés – 1944.3.17.

Harctéri jelentés

Carius Lt.
2./Sch.Pz.Abt.502.

1944.03.17. Szovjetunió

1944. március 17-én 9 órakor megkezdődik a tüzérségi előkészítése az általunk elvárt nagy szovjet offenzívának.
Egyetlen súlypont sem volt észrevehető. Az én két Tigrisem a 162. gránátos hadosztály tartalékaként állt 1 km-re nyugatra Chundinurk-tól. Fél tízkor csatlakozott hozzánk még 10 ember, majd érkezett egy 3,7 cm Flak egy 12 t nehéz vontató által kicsit távolabbra tőlünk, 20-30 emberrel egy sorban fegyverek nélkül a pergőtűz alatt.

1940. június 26. szerda

Charles de Gaulle megalakítja Angliában a Francia Önkéntes Légiót.

1940. június 22. szombat

Ezen a napon Wilhelm Keitel tábornagy (Generalfeldmarschall) német részről aláírja a francia fegyverletételről szóló okmányt a compiegne-i erdőben, ahol egy vasúti kocsiban történik meg mindez. A kocsit múzeumból hozták ki, ez volt Foch marsall étkezőkocsija, amelyben 1918 novemberében lefolytatták a francia-német fegyverszüneti tárgyalásokat az első világháborúban. Francia részről most Huntziger tábornok vezeti a tárgyalásokat.

1940. június 13. csütörtök

Maxim Weygand tábornok bejelentette, hogy Párizs egy “nyitott” város. A britek és a franciák is elismerik, hogy a vereség a küszöbön áll.

1940. június 3. hétfő

Sötétedéskor megkezdik a Szövetségesek a csapatok evakuálását Narvikból, halászhajókon, hadihajókon és még gumicsónakokon is történik a kimenekítés. Közben Dunkerque kikötőjéből is végéhez közeledik a katonák átszállítása az angol partokra.

1940. április 3. szerda

Elszállítják a szovjetek a lengyel hadifoglyok első csoportját a Katyn-hoz közeli erdőségekhez, ahol a szovjet politikai rendőrség kivégzi őket. A hadifoglyok a lengyel kormányzatból, arisztokrata és értelmiségi csoportokból kerülnek ki, akiket Walther típusú német géppisztolyokkal végeznek ki, hogy később a németekre terelhessék a tömeggyilkosság vádját. A történelembe Katyn-i mészárlás néven vonul be ez a rettenetes tett, amit 1990-ben ismer csak el Moszkva.

1939. szeptember 29. péntek

Német és szovjet barátsági és határszerződés kerül aláírásra. Lengyelországot felosztják és a Szovjetunió garantálja a dohowicz-i olajmezők kitermelésének lehetőségét a német félnek.

1939. szeptember 26. kedd

Vélhetően szovjet nyomásra, a németellenes Francia Kommunista Párt, melynek legalább 270.000 tagja volt, feloszlatja magát.

1939. szeptember 24. vasárnap

A Magyar válogatott barátságos futball mérkőzésen 5-1-re nyer a német válogatott ellen Budapesten, 25 ezer néző előtt.

1939. szeptember 22. péntek

A szovjet és német csapatok győzelmi parádét tartanak Brest Litovszkban.

1939. szeptember 19. kedd

Hitler beszédet tart Berlinben, melyben ecseteli a franciák és angolok felé, hogy Németország területi követelései teljesültek. Danzig örökké német marad, ha kell a végsőkig fognak érte harcolni.

1939. szeptember 18. hétfő

A szovjet csapatok már 100 km mélyen járnak Lengyelországban. A lengyel miniszterelnök, és a hadsereg főparancsnoka Romániába menekül, ahol internálják őket.

1939. szeptember 16. szombat

Varsót a német erők körülvették, és ultimátumot intéznek, amit Czuma tábornok elutasít.

1939. szeptember 15. péntek

Japán és a Szovjetunió fegyverszüneti egyezményt ír alá német nyomásra, még Mandzsúriában és Mongóliában levő területek miatt kirobbant incidens szüneteltetéseként.