Tag Archives: Szovjetunió

1940. június 28. péntek

Brit Blenheim bombázók támadják meg Észak-Afrikában az olasz csapatokat. Miután vége a támadásnak a líbiai főkormányzó az olasz Italo Balbo marsall felderítő repülést végez, majd a leszállás közben az olasz tüzérség légelhárító ágyúval lelövi a repülőgépét tévedésből. Mivel Balbo ellenzi Mussolini szövetségét Németországgal, ezért némelyek merényletre gyanakszanak.

1940. május 14. péntek

A Szovjetunió bemutatja az ultimátumát Litvániának. Eközben az észt blokádot tovább fenntartják a szovjet erők, majd egy Tallin-ból felszálló finn utasszállító gépet lelőnek, francia és amerikai diplomatákkal a fedélzeten.

1939. szeptember 17. vasárnap

A Szovjetunió megtámadja Lengyelországot. A lengyel csapatok mind nyugatra koncentrálnak, így szinte nincsen haderő keleten, így a szovjetek akadálytalanul hatolnak be.

1940. március 30. szombat

Németország fegyvereket szállít Szovjetuniónak.

1939. október 1. vasárnap

A német csapatok megkezdik Varsóban a helyőrségek teljes lefegyverzését, ahol körülbelül 100.000 lengyel katona és tiszt teszi le a fegyvert.

1939. november 6. hétfő

Kilenc francia Hawke vadászgépekből álló kötelék lelő négy Me-109-est a Saar folyó felett egy összecsapásban, ahol  túlerőben levő  huszonhét Messerschmitt jelenik meg.