Tag Archives: téli háború

1940. március 13. szerda

Véget ér a 104 napig tartó Téli Háború Szovjetunió és Finnország között. Kettő órakor (finn idő szerint egykor) aláírják Moszkvában a békemegegyezést, amely a következő naptól lép életbe. Kyösti Kallio finn miniszterelnök úgy fogalmaz: “Életem legszörnyűbb dokumentuma, amit aláírtam.”

1939. március 5. kedd

Német csapatok elfognak egy brit előőrsöt a Maginot vonalon, két katona meghal és 16 fogságba esik.

1940. március 1. péntek

Megalakul Szolnokon Nagy Vilmos altábornagy vezetésével az I. magyar hadsereg parancsnoksága. Az első magyar hadsereg Huba-hadrenddel létrehozott egység.

1939. november 30. vasárnap

21. szovjet hadosztály átlépi a finn határt 8 órakor, miután egy órás tüzérségi tűzzel előkészítették a terepet. A nap folyamán szovjet gépek bombázzák Helsinkit. Ezzel elkezdődik a Téli Háború.

1939. december 15. péntek

Folytatódik a Téli Háború, Tolvajarvi-nál teljesen megsemmisül a Vörös Hadsereg 139. hadosztálya és szinte a 75. hadosztálya is. Sok értékes készletet sikerül a finneknek elfognia. A finn kormány úgy határoz, hogy a háborúban elesetteket saját városukban temessék el.

1939. december 13. szerda

Harwood Flottaadmirális a River-Plate folyó torkolatához hajózva várta be, a csatából visszatérő Admiral Graf Spee zseb csatahajó, amely készletei feltöltését igyekezett volna elvégezni.

1940. február 29. péntek

Tárgyalások kezdődnek a Téli háború lezárásáról a szovjet és finn vezetők között, de a harcok ennek ellenére folytatódnak. A szovjet csapatok elérik Viipuri-Helsinki autópályát és a körülvett Viipuri várost.