Tag Archives: tengeralattjáró

1940. július 8. hétfő

Charles de Gaulle kritizálja az angolokat a francia hadihajók elfoglalásának kísérletéért, és támadásokért, amelyekben francia matrózok halnak meg nagy számban, az elsüllyedő hajókon.

1940. július 2. kedd

Hitler parancsot ad az Oroszlánfóka hadművelet kidolgozására, és az invázió kezdetének meghatározására.

1940. április 26. péntek

London a teljes evakuálását fontolgatja csapatainak Norvégiából, a teljes német légi fölény, a szállítási és kommunikációs nehézségek tükrében.

1940. április 21. vasárnap

Az északi országokban tevékenykedő amerikai légügyi attasé, Robert Losey Dombas-nál éppen a német légi támadásokat szemléli egy vasúti csomópontnál, amikor támadás éri a vasutat. Ő az első hivatalos amerikai katonai áldozata a második világháborúnak. Frederick Sterling amerikai miniszter parancsot ad a tengerészeti attasénak Ole E. Hagen  korvettkapitánynak Losey maradványainak hazaszállítására.

1940. április 16. kedd

Brit csapatok landolnak Észak-Norvégiában, válaszul a német megszállásra, de az eredeti ok a svéd vasérchez való vasúti szállítási út biztosítása.

1940. április 15. hétfő

Brit rombolók a Fearless és a Brazen elsüllyesztik a német U-49 tengeralattjárót Narvik közelében, amelynek fedélzetén meghal egy matróz, a többi 41 hadifogságba kerül. 

1940. április 10. szerda

Az U-4 német tengeralattjárót elsüllyeszti a HMS Thistle brit tengeralattjáró 2 óra 13 perckor Stavanger-nél, 53 főnyi legénységével együtt. Egy másik brit tengeralattjáró HMS Tarpon megtámad egy német kereskedelmi hajót, amely torpedókkal felfegyverzetten halad Dánia felé. A visszatámadó német hajó mélységi vízibombákkal elsüllyeszti a tengeralattjárót.

1940. április 8. hétfő

A kora reggeli órákban az Északi-tengeren a Glowworm brit romboló találkozik a Narvik felé tartó német erők egyik hajójával, a Hipper-rel. A német cirkáló közvetlen közelről rálő a rombolóra, ami súlyos károkat szenved, de mozgásképes. A brit hadihajó parancsnoka úgy határoz, hogy nekihajtja a hajóját a német cirkálónak, aminek súlyos sérüléseket okoz, de saját járműve így is elsüllyed, 118 emberrel a fedélzeten.

1940. április 6. szombat

A RAF bombázó parancsnoksága befejezi a röplapok és “újságok” leszórását a Németországban és az általa megszállt területeken. 1939 szeptember 3. óta 65 millió darab röplapot szórtak le a brit bombázók.

1940. április 1. hétfő

Hitler jóváhagyja a Norvégia és Dánia  elleni invázió terveit, és kitűzi a dátumot április 9-re.

1940. március 25. hétfő

Teleki Pál magyar miniszterelnök megkezdi római megbeszéléseit, ahol találkozik többek között az olasz külügyminiszterrel Ciano gróffal, és később a Duce-val magával Mussolinivel is. Teleki hangoztatja Magyarország semlegességét.

1940. március 20. szerda

Daladier, francia miniszterelnök lemondásra kényszerül. Erős kritikák kereszttüzébe kerül a Finnországnak nyújtott elenyésző segítség miatt, amely az első világháború borzalmait juttatja a franciák eszébe, ha a háború francia területeken folytatódhat. 

1940. március 17. vasárnap

A Brit Admiralitás elismeri, hogy a Scapa Flow hadibázis ki van téve a támadásoknak, és a német légitámadás után elrendeli a bázis elhagyását a hadihajóknak. A németek ezt felismerve oda vezénylik több tengeralattjárójukat is: U-21, U-19, U-57, U-22 elindul az angol bázis felé.

1939. november 12. vasárnap

Az U-41 német tengeralattjáró reggel hétkor elsüllyeszt egy brit halászhajót a skót Hebridáknál. 6 matróz meghal, nyolc túlélőt pedig kiment a tengeralattjáró.

1939. december 28. csütörtök

Kalisz lengyel városból deportálják a németek az embereket, hogy helyet készítsenek az etnikai németeknek, akik a balti területekről érkeznek.