Tag Archives: trondheim

1940. június 1. szombat

Az éjszaka leple alatt újabb 47.081 szövetséges katonát sikerül a kikötőkből és 17.348 katonát a közeli partokról kimenekíteni Dunkerque-nél. Az evakuáció során a német légitámadások miatt négy romboló is elsüllyed, százakkal a fedélzetükön.

1940. május 5. vasárnap

Adolf Hitler nyomatékosítja, hogy másnap van a Franciaország elleni invázió kezdőnapja. Közben Norvégiában a német csapatok tovább haladnak Trondheimtől nem messze.

1940. május 3. péntek

Trondheimtől délre a norvég csapatok megadják magukat a németeknek, miközben Namsos-ban befejeződik a brit 146. dandár evakuálása. A menekülők nagyon sok brit járművet hátrahagynak a dokkokban.

1940. április 28. vasárnap

A norvég vezetők nagy meglepetésére a Brit Kabinet visszarendeli a Brit Expedíciós Erőket Trondheimbe. eközben a Brit 15. dandár egy éjszaka alatt 25 mérföldet kényszerül visszavonulni a 196. német hadosztállyal szemben.

1940. április 20. szombat

Namsos-t hevesen bombázzák a németek, a kikötő teljesen tönkremegy. Nincs természetes fedezék a környéken, így a menekülés lehetetlen a védők számára, és a német csapatok kihasználják teljesen a légi fölényüket. A szárazföldön tovább haladnak Oslo felé.

1940. április 17. szerda

A brit HMS Suffolk nehéz cirkáló Sola, Stavanger német kézben levő repülőterét támadja, Supermarine Walrus hidroplánokkal, de csak négy repülőgépet sikerül megsemmisíteni. A napfelkeltével a németek visszatámadnak, és a légitámadások miatt vissza kell vonulni a sérülések miatt.